Uttagna band till Showcase Jazzfesten

Svensk Jazz har återigen glädjen att kunna presentera showcase under Jazzfesten som i år äger rum i Umeå den 20–22 maj. Denna gång ligger fokus på nya grupper och dessa har tagits ut i samråd med en referensgrupp efter en öppen utlysning. Följande medverkar:
Aaron Mandelmann Kvintett

En sammansvetsad och experimentell kvintett där lager av flerstämmighet slingrar sig genom ett kokande ljudlandskap som kontrasteras av minimalistiska melodier. Med kontrabasen som musikalisk kompass styrs musiken mot okänd mark där vidsträckta improvisationer hittar nya former.

Aaron Mandelmann – kontrabas
Karl Haugland Bjorå – gitarr
Emil Nerstrand – tenorsax
Hannes Bennich – altsax
Pontus Häggblom – trummor

http://www.aaronmandelmann.se/

 

Helen Salim

Hösten 2021 släpptes det omtalade och hyllade debutalbumet Imaginary Gardens som bland annat utsetts till ”Årets Debut” av Lira Musikmagasin. Helens röst och musik har beskrivits som berörande, unik och efterlängtad. Genremässigt svävar musiken i en känsla av senromantik och samtida jazz och de poetiska tonsättningarna (F. Farrokhzad) lämnar ingen oberörd. Lyssnarna kommer att få kliva in i ett berättande landskap av modern harmonik. Detta kombinerat med en traditionell akustisk jazzsättning som omringas av Helens mångfacetterade och kristallklara röst.

Helen Salim – sång
Hannes Bennich – altsaxofon
Britta Virves – piano
Tomas Sjödell – kontrabas
Jonas Bäckman – trummor

https://www.facebook.com/helensalimvocalist

 

Eter

Eter spelar improviserad musik där piano och trumpet blandas med elektroniska ljudlandskap. Små skrivna melodier presenteras, utvecklas och förändras. Med stor vikt vid närvaro och lyhördhet inför varandras impulser och idéer får musiken ta sig dit den själv vill utan en förutbestämd plan. Alice Hernqvist och Ellen Pettersson möttes 2014 och har sen dess spelat sporadiskt tillsammans både i varandras och andras projekt. Med den här duon tar de samarbetet vidare och spelar för första gången gemensamt komponerad musik.

Alice Hernqvist – piano och prepareringar, synth
Ellen Pettersson – flygelhorn/trumpet och pedaler

https://www.instagram.com/hernqvist_pettersson_duo/

 

Linnea Jonsson Group

Linnea Jonsson Group formar ett dynamiskt band med fem starka röster från den nordiska jazzscenen. I maj 2022 släpps debutalbumet ”Fragments of Spring” på Prophone Records/Naxos. Det musikaliska landskapet är böljande och melodiskt, med ett helt eget låtregister som andas skandinavisk jazz. Gruppen, som startades på Kungl. Musikhögskolan, är väl hoplödd i sound och attityd och har beskrivits som en av dagens mest intressanta unga jazzgrupper. Linnea är uppmärksammad för sitt varma och melodiska trumpetspel och tillsammans med bandmedlemmarna bildar de en spännande och samspelt helhet. 

Linnea Jonsson – trumpet
Britta Virves – piano
Bjarni Ingólfsson – gitarr
Johan Tengholm – bas
Kristian Remnelius – trummor

https://www.facebook.com/Linnea-Jonsson-Group-106422527805839

 

Sebastians kompisar

Sebastians kompisar grundades 2016 av saxofonisten Sebastian Mattebo. Bandets medlemmar kom från olika delar av landet och möttes på musikhögskolan i Stockholm där de började spela tillsammans.  2020 släppte de sin debutskiva ”Journey on the Styx” där inspirationen var hämtad både från klassiska kompositörer såsom Sergei Prokofiev och europeiska myter och folksagor.
Musiken, som är skriven av Sebastian Mattebo, är lika delar sprungen ur kärleken till berättandet som till tonerna. Dramatiken är lika viktig som de melodiska linjerna. Ackordinstrumenten har fått vika åt sidan för att lämna större plats åt kontrapunktiska melodier och de horisontella linjerna i denna ackordlösa kvintett.

Sebastian Mattebo – saxofoner
Erik Tengholm – trumpet
Hannes Junestav – trombon
Jon Henriksson – kontrabas
Jonathan Leidecker – trummor

https://www.facebook.com/Sebastians-Kompisar-100443885955617

 

Wahls Trio

Wahls Trio är en vibrafontrio som spelar musik skriven av trummisen och kompositören Arild Wahl. Musiken är lekfull, svängig och luftig med stora utrymmen för improvisation och fria tolkningar.

Arild Wahl inspireras både som musiker och kompositör av personer som Ornette Coleman, Thelonious Monk, Paul Bley m.fl. Under sitt andra år på Kungl. Musikhögskolan satte han ihop en trio med musiker som är flexibla och mottagliga för ett öppet och lekfullt spel.

Jesper Söderqvist – vibrafon
Vilhelm Bromander – kontrabas
Arild Wahl – trummor

https://www.instagram.com/arildwahl

 

Konserterna sker i restaurang Äpplet i Umeå Folkets Hus lördag 21 maj kl. 14:00-17:00. För mer info om Jazzfesten och biljetter, klicka här.

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.