Karolina Almgren komponerar Svensk Jazz jubileumsmusik

Karolina Almgren är utsedd av Svensk Jazz styrelse att komponera jubileumsmusik till förbundets 75-årsfirande. Musiken, som ska gestalta svensk jazz från 1949 och framåt, kommer att uruppföras av Gotland Big Band i samband med Jazzfesten i Visby fredag den 10 maj. Uppdraget kammade Karolina hem i konkurrens med många andra sökande.

Karolina berättar att musiken kommer att spegla musikaliska skeenden genom åren. Hon vill arbeta med anspelningar snarare än övertydliga referenser. Med början i det vemodigt nordiska görs en resa där klanger och ljud dramaturgiskt slingrar sig från det folkliga till det mer jazziga och moderna.  

– Jag vill att det ska höras att det är min musik. Mitt fokus kommer att ligga på instrumentering och ljudbild. Sen ska det såklart vara en pampig hyllning till den svenska jazzen och till Riksförbundet Svensk Jazz som funnits i hela 75 år, något som är värt att fira, säger Karolina.  

En längre intervju med Karolina Almgren finns att läsa under avsnittet Signerat Svensk Jazz i nästa nummer av tidningen JAZZ som finns ute i mitten av december.

Samarbetet med komponist finansieras med stöd från Kulturrådet. 

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.