William Soovik Grand Finale

William Soovik Grand Finale representerar Sverige i Nordic Jazz Comets

Nu är det klart att William Soovik Grand Finale kommer att representera Sverige i Nordic Jazz Comets, showcaset för unga jazzmusiker i Norden, som hålls i Köpenhamn den 9–10 februari 2022!

William Soovik Grand Finale är trummisen och kompositören William Sooviks skapelse. Bandet i sin nuvarande form bildades i mitten av 2017, initialt som ett försök för bandledaren att ta sig ur en tråkig gig-torka.

William Sooviks musik är som en sorts hybrid, påverkad av allt från Led Zeppelin och Frank Zappa till Keith Jarrets tidiga kvartetter, Charles Mingus och Ornette Coleman. Det är rockigt, melodiskt, vackert, utåtriktat och tilltalande för en bred publik. Någon beskrev bandet en gång som “den saknade länken mellan Nirvana och The Bad Plus”.

Debutalbumet Rustik Musik släpptes i mitten av 2018, fick fina recensioner och en 10: e plats i den prestigefyllda tävlingen Gyllene Skivan i tidningen JAZZ. Gruppens andra studioalbum, Major, släpptes i juli 2020. Många av låtarna hamnade snabbt på flera stora redaktionella spellistor på Spotify och i april 2021 hade albumet strömmats över 500.000 gånger. I december 2019 spelades gruppen in av Sveriges Radio och detta resulterade i skivan Live i Göteborg som släpptes 15 maj 2021.

Tillsammans med JazzDanmarkNorsk JazzforumJazz Finland och FÍH Music School Iceland är Svensk Jazz del av det långa samarbetsprojektet Nordic Jazz Comets – en showcaseplattform för nordiska jazzgrupper och ett nätverk för arrangörer i de nordiska länderna.

Projektet syftar till att stärka relationerna mellan nordiska arrangörer, musiker och nationella organisationer. Fokus ligger på att utveckla en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar praxis för evenemang och turnéer för att göra jazzen redo för framtiden.

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.