Vänersborg är årets jazzkommun

Styrelsen för Svensk Jazz har utsett Vänersborgs kommun till Årets Jazzkommun 2023. Utmärkelsen delas ut för att uppmärksamma en kommun där jazzen gynnats på bästa sätt och hoppas stimulera kommun, kulturskola och region till fördjupat samarbete. Priset har delats ut sedan 1993 och i år sker utdelningen under nätverkshelgen Jazzfesten som äger rum i Gävle 12–14 maj.
MOTIVERINGEN LYDER

I den lilla kommunen Vänersborg med sina knappt 40 000 invånare har kommunledningen sedan länge satsat mycket kulturpengar på musik. År 2016 tog kultur- och fritidsförvaltningen på Vänersborgs kommun initiativet till en jazzakademi. Under ledning av Anna Lundqvist har Vänersborg Jazz Academy därefter etablerats till ett nationellt talangcenter med verksamhet året runt för åldrarna 11–30 år, och med framstående musiker som lärare. Akademins sommarkurs lockar deltagare från både Norden och Europa.

– Vi är så glada för den här utmärkelsen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt, när vi satsar på unga musiker och arbetar för återväxten inom jazzen i Sverige säger Anna Lundqvist, samordnare på Vänersborg Jazz Academy.

–Vänersborgs kommun är stolt över att bedriva den här typen av utbildningsform, säger Ida Svanberg, verksamhetschef för kultur i Vänersborgs kommun. Vi knyter dagens och morgondagens musiker till oss på olika sätt. Tack vare ett långsiktigt och nära samarbete med Vänersborgs Musikförening har jazz- och improvisationsmusiken en självklar plats i Vänersborgs utbildnings- och konsertutbud.

För mer information om Vänersborgs Jazz Academi, besök vanersborg.se/jazzacademy
Se alla förbundets utmärkelser genom åren på sidan Utmärkelser

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.