Mottagare av Svensk Jazz utmärkelser 2022

Basisten, en skulptur av konstnären Göran Hazelius, tilldelas en person eller organisation som gjort jazzen och riksförbundet stora tjänster – inte nödvändigtvis genom att spela utan att genom organisatoriskt eller annat arbete ha främjat jazzens utveckling och utbredning. Jazzkannan delas ut för nydanande insatser inom jazzmusiken och består av en specialdesignad jazzkanna. Förbundets hederspris Lifetime Achievement är ett specialtryck av konstnären Jenny Svenberg Bunnel som delas ut för livslång insats i jazzens tjänst. Årets mottagare är sångerskan Rebecka Törnqvist (Jazzkannan), Föreningen IMPRA (Basisten) och trumslagaren Ronnie Gardiner (Lifetime Achievement).
Motiveringarna lyder:
Jazzkannan 2022 – Rebecka Törnqvist

Med stor musikalitet och integritet förvandlar hon varje melodi till sin alldeles egna genom ett sound så särpräglat att vi direkt hör att det är hon som sjunger. Hennes röst, tolkning, harmonik och timing är bara några av de byggstenar som gör hennes musikalitet unik. Hon rör sig fritt i ett alldeles eget musikaliskt universum, spränger gränserna mellan genrer, och lockar till sig både äldre musikälskare och unga och ovana lyssnare.

Med en säregen och tydlig ton, en sällsynt begåvning och en röst som både omtumlar och berör är vokalisten Rebecka Törnqvist årets mottagare av Jazzkannan.

Rebecka Törnqvist, Jazzkannan 2022. Foto: Tina Axelsson

 

Basisten 2022 – IMPRA

De synliggör, skapar nätverk, bildar och tar kliv för att stärka kraft och klarsynthet där den redan gror. De verkar även med uthållighet och tydlighet för att väcka nyfikenhet i de rum där jämställdhet fortfarande är mer utav ett begrepp än en faktisk insikt, kunskap, erfarenhet och praktik. Föreningen driver den fundamentalt viktiga agendan att främja och stötta musiker som identifierar sig som kvinnor, transpersoner och ickebinära verksamma inom jazz- och improvisationsmusik.

Sedan bildandet 2006 har föreningen ständigt utvecklats och är idag en stabil drivkraft som implementerar jämställdhet och fortsätter att höja rösten. Utmärkelsen Basisten tilldelas föreningen Impra.

Impra, Basisten 2021.

 

Lifetime Achievement 2022 – Ronnie Gardiner

En briljant musiker, inspirerande orkesterledare och betydelsefull jazzambassadör tilldelas utmärkelsen Lifetime Achievement 2022. Hans musikaliska gärning har inte bara haft stor betydelse för jazzen i Sverige utan även gjort avtryck i läkarvetenskapen då han visat att rytm och musik har stor påverkan på vår kropp och själ. Han har utvecklat en metod, Ronnie Gardiner Method, där rytmik och koordination hjälper de som drabbats av exempelvis stroke, MS och Parkinson att komma tillbaka till ett drägligt liv med nya positiva livsvillkor.

Efter att ha spelat med storheter som Zoot Sims, Clark Terry, Benny Carter, Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan och Dexter Gordon kan Ronald ”Ronnie” Edwin Gardiner se tillbaka på ett långt Lifetime Achievement – 90 jazziga år.

Ronnie Gardiner, Lifetime Achievement 2022. Foto: Ture Marklund

På sidan Utmärkelser kan du se alla som tilldelats förbundets utmärkelser genom åren.

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.