Umeå

Svensk Jazz hedersutmärkelse Årets Jazzkommun delas ut för att uppmärksamma den kommun där jazzen gynnats på bästa sätt. Utmärkelsen handlar inte enbart om att pristagaren ska ha insett värdet i jazzen med generösa bidrag som följd, utan främst om kvaliteten på verksamheten och gjorda insatser för jazzen. Priset ska ses som en stimulans till kommun, kulturskola/musikskola och region att fördjupa samarbetet och nå fler och större lyssnargrupper.

Motivering:

Den som googlar Umeå och Jazz får snabbt flera hundratusentals träffar. De handlar då inte bara om det arrangerats jazzfestival i staden sedan 1968 och att det både till festivalen och jazzklubben kommer en god blandning av stora internationella stjärnor och lokala band. Träffarna berättar också om ”Svängig jazz på Swingfabriken”, ”Jazz på Folkets Bio”, kurser i jazzdans och om en lång rad legendariska svenska jazzmusiker som fötts och fostrats i Umeå. En tradition som fortsätter även idag. Kommunens mångåriga stabila stöd som generös bidragsgivare och stöttepelare på andra sätt är en av förutsättningarna för att jazzlivet genom åren växt. Det har också bidragit till att såväl klubb som festival numera huserar i Umeå Folkets Hus, med allt gott som det innebär för den levande scenen för livejazz.

Att staden blev Europas kulturhuvudstad 2014 ligger i linje med detta. Och nu tar kommunen själv också en mer aktiv plats i europeisk kulturpolitik, när kommunalrådet blir ny ambassadör för EIT Culture & Creativity Policy Club. Sammantaget är Umeå Kommun ett föredöme för andra svenska kommuner att titta på och ta efter. Om så sker väntar ett större och rikare jazzliv i hela Sverige.

Foto: Fredrik Larsson

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.