Lars Westin

Svensk Jazz utmärkelse Basisten för personer som gjort jazzen stora tjänster, inte nödvändigtvis genom att spela utan genom organisatoriskt eller annat arbete främjat jazzens utveckling och utbredning, har delats ut sedan 1993. Priset är en skulptur av konstnären Göran Hazelius.

Motivering:

Lars Westin är en mångsysslare i det jazzliv som inte syns på scenerna runtom i landet, men som är ovärderligt för att skapa kunskap om och intresse för jazzen som genre. Han har varit jazzjournalist under hela sitt liv, och författare till ett flertal böcker om jazz. Under drygt två decennier var han redaktör för världens äldsta jazztidskrift – Orkesterjournalen, och han har dessutom gjort en mängd jazzradioprogram under årens lopp, inte minst med djupdykningar i radioarkivet för att belysa jazzens historia.

Lars Westin är också en av männen bakom skivbolaget Dragon, som sedan 1975 har gett ut hundratals produktioner med svensk kvalitetsjazz. Och som om denna meritlista inte vore imponerande nog så har han varit en av de drivande krafterna för att åstadkomma den hyllade samlingen av CD-boxar med titeln ”Svensk Jazzhistoria”. Lars Westin är en synnerligen värdig mottagare av 2019 års utmärkelse ”Basisten” för sina insatser i jazzens tjänst.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.