Göran Wallén

Svensk Jazz utmärkelse Basisten delas ut till någon som gjort jazzen stora tjänster, inte nödvändigtvis genom att själv spela utan på andra sätt främjat jazzens utveckling och utbredning. Priset har delats ut sedan 1993 och är en skulptur av konstnären Göran Hazelius.

Motivering:

Göran Wallén, född i Gävle, är sedan början av 90-talet en av Stockholms mest entusiastiska jazzentreprenörer. Det började kanske när han som ordförande i Swedish Jazz Society med ett antal likasinnade kom hem från den internationella Duke Ellington Conference som 1992 utlokaliserats till Köpenhamn. Göran blev drivande för att genomföra en motsvarande konferens i Stockholm 1994. En stor festival med konserter på bland annat Konserthuset och föreläsningar. Ur detta föddes också Duke Ellington Swedish Society samt en något mindre festival i samband med firandet av Ellington 100 år, med konserter på Nalen och Berwaldhallen.

Det har blivit många stora evenemangskonserter sedan dess. Oftast för att hedra och hylla de musiker som lagt grunden för den moderna svenska jazzen, som Arne Domnerus, Alice Babs, Bengt Hallberg och yngre musiker i traditionen som Jan Lundgren och Claes Lindqvist. Den senaste konserten var i november 2019 med Georg Riedel och Jan Allan i huvudrollerna. Göran kom att bli Bengt Hallbergs ”impressario” när han återkom till scenen 2010 med mängder av konserter som kröntes med ett samarbete med Karin Krogh. Göran Wallén och Arne Domnerus är ett särskilt kapitel. De träffades första gången under Ellington konferensen i Köpenhamn 1992. Det blev början till en vänskap som sedan resulterade i Görans heltäckande bok ”Arne Domnerus Tidsbilder …” med Arnes egna ord och kommentarer, utgiven på eget förlag 2016. Med alla pressklipp och sin fullständiga diskografi är boken en jazzhistorisk guldgruva.

Foto: Sussi Ardenfors

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.