Georg Riedel

Svensk Jazz hederspris för livslång insats inom jazzmusiken finns till för att varje år sedan 2002 ära någon av jazzens stora personligheter med en hedersutmärkelse.

Motivering:

Svenska Jazzriksförbundets stora pris år 2009 för livslång insats inom jazzmusiken tilldelas basisten, kompositören och arrangören Georg Riedel.

Redan som tonåring på 1950-talet gjorde Georg Riedel sig vida känd genom sitt eminenta spel på basen, bland annat tillsammans med Lars Gullin. Under många år var han ett ankare i Arne Domnerus orkester. Det ledde till ett samarbete med Jan Johansson, vars resultat har kommit att älskas av traditionella jazzlyssnare såväl som av många människor som vanligtvis inte tyr sig till jazzen.

Georg Riedels fantastiska bredd, fantasi och flit har därutöver lett honom till att skapa oräkneliga kompositioner och arrangemang inom olika musikgenrer, jazz, opera och inte minst musik för barn som också blivit odödlig. Svenska Jazzriksförbundet vill med detta pris sälla sig till många andra beundrare av Georg Riedels insatser inom musiklivet.

Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.