Daniel Karlsson

Svensk Jazz jazzkanna har delats ut sedan 1993 för nydanande insatser inom jazzmusiken. Priset är en egen specialdesignad kanna i glas – en riktig jazzkanna – av konstnären Malin Mena.

Motivering:

Daniel Karlsson har sedan slutet av 90-talet varit en av våra mest anlitade pianister och kreativa improvisatörer. Med ett personligt, lätt igenkännbart anslag, harmonisk fingertoppskänsla och en bländande virtuositet är han sedan länge förstahandsvalet hos många av sina kollegor och bandledare som Fredrik Norén, Lennart Åberg, Magnus Öström, Lisa Nilsson med flera. Daniel har en sällsynt förmåga att förgylla de musikaliska sammanhang han är en del av, och att inspirera och få sina medmusiker att spela på topp. Han rör sig lika hemtamt i jazztraditionen som i sin samtid och trakterar elpianon och syntar med samma självklarhet som en konsertflygel, alltid med en stark personlig röst och en nyfikenhet att utforska nya ljudvärldar.

Det tydligaste exemplet på allt detta är den egna prisade trion med Christian Spering och Fredrik Rundqvist som med sex skivor på lika många år etablerat sig stadigt på den europeiska jazzscenen. På hemmaplan har de kammat hem både Grammis och Gyllene skivan. Han har sedan länge även varit en nyckelperson i Oddjob som rönt framgångar långt ute i världen med tio album i bagaget varav två med barnjazzprojektet Jazzoo som både belönats med Grammis och det franska musikpriset Grand Prix de L’Académie Charles Cros.

Foto: Fredrik Ljungkvist

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.