Bosse Stenhammar

Svensk Jazz utmärkelse Basisten för personer som gjort jazzen stora tjänster, inte nödvändigtvis genom att spela utan genom organisatoriskt eller annat arbete främjat jazzens utveckling och utbredning, har delats ut sedan 1993. Priset är en skulptur av konstnären Göran Hazelius.

Motivering:

Entusiasten Bo Stenhammar har i över 30 år varit reseledare till New Orleans Jazz & Heritage festival – en festival som presenterar ett brett jazzprogram med utgångspunkt från jazzens rötter. Som den generösa person han är ville han dela med sig av jazzen och engagerade amerikanska jazzmusiker till sina verksamheter först på Atlantic senare på Mosebacke Etablissement.

Han upptäckte att Skeppsholmen, som kungliga flottan skyddat mot exploatering, mycket väl skulle kunna vara en idealisk plats att presentera en stockholmsk jazzfestival i New Orleans stil på. Med sin sprittande entusiasm övervann han alla praktiska och formell hinder och presenterade under många år svenska och internationella jazzstjärnor för oss.

Hans insatser för att presentera jazzen har frälst många jazzvänner och fått dem att bredda sitt intresseområde och upptäcka jazzens mångfald.

Foto: Jonas Kosunen

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.