Bosse Broberg

Svensk Jazz hederspris för livslång insats inom jazzmusiken finns till för att varje år sedan 2002 ära någon av jazzens stora personligheter med en hedersutmärkelse.

Motivering:

Bosse Broberg är en inflytelserik och mångsidig veteran i svenskt jazzliv – ödmjuk och anspråkslös men också passionerat engagerad och drivande i allt han gör. Han tilldelas årets Lifetime Achievement Pris för sin livslånga gärning som brilliant trumpetare, inspirerande orkesterledare och betydelsefull radioproducent.

I sin tidiga musikerkarriär spelade Bosse Broberg med storheter som Arne Domnerus och Börje Fredriksson och med Gugge Hedrenius Big Blues Band, där hans omisskännliga heta och ”growliga” ton satte färg på bandet.
1966 kom han till Sveriges Radio, som Olle Helanders efterträdare med ansvar för radions jazzutbud. Och redan 1967 låg han bakom bildandet av Radiojazzgruppen (RJG), som kom att bli av central betydelse för jazzens utveckling i Sverige under två och ett halvt decennium. I RJG hördes många av Sveriges främsta jazzmusiker, och samarbetet med förstklassiga kompositörer och arrangörer som t.ex. George Russel, That Jones, Carla Bley, Gil Evans och Don Cherry gav genklang i hela jazzvärlden.

Efter radiokarriären har han fortsatt sin musikerbana med full intensitet, främst i band som Contemporary Bebop Quartet, Good Morning Blues och egna 15-mannabandet NOGENJA – Non Generation Jazz Soloist Ensemble.
Bosse Broberg har tidigare tilldelats utmärkelsen ”Master of Jazz” , en del av Django D’Or-priset, och likaså har han mottagit Lars Gullin-priset.

Foto: Christer Landergren

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.