Birgit Lindberg

Svensk Jazz hedersutmärkelse för livslång insats inom jazzmusiken finns sedan 2002 till för att varje år ära någon av jazzens stora personligheter. Priset är ett specialtryck från konstnären Jenny Svenberg Bunnel.

Motivering:

Jazzpianisten, kompositören, bandledaren och pedagogen Birgit Lindberg har för vana att gå sin egen väg. Efter ett 30 år långt avbrott från den offentliga musikscenen släppte hon sitt debutalbum ”My Foolish Heart” 1999. På eget bevåg. Det var ett slags programförklaring att från och med nu skulle hon musicera på sina egna villkor – igen.

Det började på Nalen i slutet av 50-talet sedan föräldrarna slängt ut henne för att hon ville spela jazz. Pianot hade hon fått för att bli konsertpianist. I slutet av 60-talet blev det kärleken och längtan efter barn som gjorde att hon hamnade i Lycksele. Där blev hon med tiden en väldigt uppskattad musiklärare. Flytten till Umeå i slutet av 90-talet blev en nystart som jazzpianist och avstampet för en imponerande karriär med ytterligare 6 CDs. Den senaste ”Blame It On My Youth” är från 2019. Till det många och långa turnéer ofta i samarbete med gitarristen Anders Färdahl. Birgits pianospel har en musikalitet, tydlighet och ett lugn som är sällsynt. Hon är en selektiv tonväljare – en historieberättare – ärlig mot sig själv och ofta med själva livet som bärande faktor.

Foto: Malin Grönborg

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.