Bengt Hallberg

Svensk Jazz hederspris för livslång insats inom jazzmusiken finns till för att varje år sedan 2002 ära någon av jazzens stora personligheter med en hedersutmärkelse.

Motivering:

Bengt Hallbergs ljuva musik har förgyllt vår tillvaro i mer än 60 år. Hans första platta kom
ut redan 1948. Sedan dess har han varit en viktig del av den i många stycken fantastiskt framgångsrika svenska jazzen. Med sitt eleganta spel och bildade framtoning har han varit en självskriven medlem i många olika konstellationer. Han har spelat med i stort sett alla i den svenska jazzeliten liksom med flera världsnamn.

Hans spel är smakfullt och fantasirikt, bestämt men inte hårt. Samtidigt som han gärna blandar cool jazz med swing och virtuos bebop gör hans klassiska skolning att det ibland kan dyka upp influenser från barockmusik eller senare tiders romantik.

Med sin suveräna mångsidighet har han under perioder varit en stomme i framstående jazzensembler som Radiojazzgruppen och Arne Domnérus orkester. Han är också en mångsidig arrangör och kompositör. Hans personliga spel, med klassiskt anslag och oemotståndligt sväng rymmer såväl enkelhet som intrikat musikalisk rikedom.

Det är en stor glädje för Svenska Jazzriksförbundet att få tilldela sitt stora hederspris för livslång insats för jazzen till Bengt Hallberg år 2011.

Foto: Orkesterjournalen

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.