Svensk Jazz utmärkelser 2024 går till

Basisten, en skulptur av konstnären Göran Hazelius, tilldelas någon som gjort jazzen stora tjänster, inte nödvändigtvis genom att själv spela, utan genom att på andra sätt ha främjat jazzens utveckling och utbredning. Årets Jazzklubb tilldelas en jazzklubb som efter sina förutsättningar skapat fantastiska möten mellan musik och publik i arrangemangets alla delar. Jazzkannan tilldelas en musiker som gjort nydanande insatser inom jazzen. Förbundets hederspris Lifetime Achievement är ett specialtryck av konstnären Jenny Svenberg Bunnel som delas ut för livslång insats i jazzens tjänst. Årets mottagare är Karin Inde, Jazz i Halmstad och Merit Hemmingson.
Motiveringarna lyder:
Lifetime Achievement 2024 – Merit Hemmingson

Utmärkelsen Lifetime Achievement tilldelas en varm och generös musiker för allt fint hon åstadkommit under ett långt liv i musikens tjänst. Med ett omisskännligt tonspråk och sound karvade hon i början av 1970-talet fram en helt egen stil med sitt sätt att blanda svensk folkmusik, jazz, pop och soul. Hennes avtryck i det svenska musiklivet är stort och alldeles unikt. Hon har varit musikaliskt utforskande, aktuell och relevant genom alla decennier, med förankringar i både nordisk spelmanstradition och klassisk orgeljazz, men också i nuet och samtiden. På ett naturligt och otvunget sätt har hon lyckats tilltala yngre generationer lyssnare. Hon är helt enkelt ständigt hip. Lifetime Achievement 2024 tilldelas Merit Hemmingsson.

Foto: Olof Grind

 

Jazzkannan 2024 – Josef Kallerdahl

Jazzkannan tilldelas en välrenommerad musiker för sina insatser på och bakom scenen. Han har i över tjugo år spelat i flera framgångsrika band såsom MUSICMUSICMUSIC, Lina Nyberg band och Hederosgruppen. Årets mottagare av Jazzkannan korsar ständigt genregränser och tar sig med nyfikenhet an nya musikaliska uttryck och projekt. All hans musik genomsyras av pådrivande kreativitet där han har en sammanhållande roll.

Utöver musicerandet är han medgrundare till ett av de mest tongivande skivbolagen HOOB Records som sedan starten 2004 levererat många kritikerrosade album. Ett företagande som i allra högsta grad bidrar till skapande och spridning av den ständigt föränderliga jazzen. Jazzkannan 2024 tilldelas Josef Kallerdahl.

Foto: Miki Anagrius

 

Årets jazzklubb 2024 – Jazz i Halmstad

Utmärkelsen Årets Jazzklubb tilldelas en jazzklubb som med ett outtröttligt engagemang har kämpat för jazzens sak, sammanfört publik, främjat konstnärliga uttryck och bidragit till sin stads kulturella rikedom. Klubben har verkat som en plattform för professionella musiker i över 30 år och har under sin tid vårdat en mötesplats där individer i alla åldrar och bakgrunder kan mötas. Med detta pris erkänner vi inte bara klubbens tidigare prestationer utan också dess ljusa framtid. Årets Jazzklubb 2024 tilldelas Jazz i Halmstad.

Foto: Per-Mikael Henriksson

 

Basisten 2024 – Karin Inde

Att göra insatser för att andra människor ska få växa, för att andra ska få verka och komma till sin bästa rätt, få glänsa och synas, det är så många lärt känna årets mottagare av utmärkelsen Basisten. Hennes gärningar för jazzens utveckling och utbredning, både nationellt och internationellt, är vida kända och uppskattade. Att hon dessutom länge varit en av våra främsta vapendragare för ökad jämställdhet inom jazzen gör valet ännu lättare. Oegennytta borde vara hennes andra namn. Svensk Jazz utmärkelse Basisten tilldelas 2024 Karin Inde.

Karin Inde. Foto: Jenna Runeberg/Musikerförbundet

Foto: Jenna Runeberg

 

 

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.