Väskförbud på större evenemang – detta gäller!

Den 1 november infördes väskförbud på större evenemang i Sverige. Detta gäller för dig som arrangör.

Utifrån den höjda terrorhotsnivån har Polismyndigheten fattat beslut om ett väskförbud på större evenemang i Sverige. Beslutet omfattar bland annat: 

  • större idrottsevenemang 
  • större konserter och festivaler 
  • samtliga arrangemang på landslagsnivå 


Undantag får göras för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på den offentliga tillställningen eller allmänna sammankomsten samt för barns skötväska.  
  

– Beslutet är fattat mot bakgrund av höjningen av terrorhotsnivån, med syfte att öka säkerheten. Det är en konkret åtgärd som kommer begränsa möjligheterna att ta med sig föremål som kan innebära fara för personer som besöker ett evenemang, säger Per Engström, sektionschef för samordning vid Nationella operativa avdelningen. 

Förbudet gäller större evenemang som är tillståndspliktiga eller anmälningspliktiga. Det är inte alla evenemang som kräver anmälan eller tillstånd, bedömningen görs av tillståndshandläggare hos Polismyndigheten. Arrangörer av filmvisning, teater och vissa konserter behöver inte alltid ansöka om tillstånd eller anmäla sitt evenemang till polisen.  

Förbudet gäller i synnerhet den som brukar anmäla evenemang till polisen men om du som arrangör är osäker på vad som gäller specifikt för dig hänvisar vi till polisen i den region där du är verksam. Kontaktuppgifter hittar du här.

Arrangörer som hyr konsertlokal:    

  • Stäm i första hand av med lokalägaren (det är dock arrangören och inte lokalägaren som är ansvarig).  
  • Stäm i andra hand av med polisen i din region om vad som gäller för ditt evenemang.  


Arrangörer som har egen konsertlokal:
 

  • Kontakta polisen i din region för att veta säkert vad som gäller. 

  

Läs mer om väskförbudet här.

 

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.