Daniel & Dundret (SE)

2016 års upplaga av Young Nordic Jazz Comets är nu avslutad och vi vill framförallt tacka Umeå Jazzfestival för ett mycket gott samarbete!

Umeå Jazzstudio sjuder av liv och förväntan. Bakom scenen står tjugoen unga musiker från hela Norden och väntar på att få gå upp på scen. De har alla kommit till Umeå denna kyliga oktoberkväll för att delta i den lilla festivalen i festivalen, Young Nordic Jazz Comets. För några är det kanske ett av de första mötena med en större, internationell publik medan andra har samlat på sig en del erfarenhet och hunnit såväl turnera som släppa skivor. Det är charmigt, kompetent, personligt och bådar gott inför framtiden.

Först ut på scen är en kvartett under ledning av Österbottniske Okko Saastamoinen. Med utgångspunkt i gruppmedlemmarnas uppväxts traditionsmusik förs publiken in i en drömsk, urban indiepop-kontext där även cooljazzen drar sitt strå till stacken.

Från Danmark möter vi Dyrberg/Balvig/Nesheim feat. Kovacs. Stor poetisk talang inryms i gruppen som under ledning av saxofonisten Mia Dyrberg på sitt personliga sätt förvaltar arvet av legendariske Sun Ra.

Det märks att publiken trivs och stämningen bland musikerna är varm och uppmuntrande. De som spelat andas ut och får tillfälle att fokusera på övriga band medan några drar sig tillbaka för att samla sig inför sitt framträdande. Stämningen blir mer intim när duon Anna & Sölvi från Island kliver upp på scen. Pianisten Anna Gréta Sigurðardóttir och saxofonisten Sölvi Kolbeinsson har erövrat den Isländska Grammis-utmärkelsen för årets nykomling 2015 och 2016 och fångar publiken med sin lekfullhet och intuitiva kommunikation.

Från Sverige får publiken möta Daniel & Dundret under ledning av saxofonisten Daniel Gahrton. Gruppen säger sig ha en passion för kaotiska minimalistiska rytmer och förvirrande enkla melodier och det hörs. Här ryms såväl minimalism som svulstighet. Från stort till smått med hög energi.

Man skulle kunna tro att en konsertkväll med fem grupper skulle bli olidligt lång men så är inte fallet med YNJC. Variationen är stor och alla grupper levererar på ett personligt sätt med närvaro och engagemang. Det blir aldrig tråkigt, snarare tvärtom – vi vill höra mer!

Sist ut är kvällens största band, sjumannabandet Megalodon Collective från Norge. Gruppen har slagit norskt musikliv med häpnad. De hämtar inspiration från filmmusik, yttre rymden, frijazz, noise, klassiskt och medeltidsmusik. Att uppleve bandet är lite som att bli överkörd av en ångvält fast på ett väldigt positivt sätt. En fantastisk avslutning på en fantastisk kväll!

Young Nordic Jazz Comets är sedan 11 år tillbaka ett årligt återkommande showcase/festival för unga talanger på den nordiska jazzscenen. Fokus ligger på att främja unga, nordiska band och artister och erbjuda dem plats i en internationell och professionell musikmiljö. 

 

 

 

 

Senaste artiklar

Fartyg 6 representerar Sverige i Paris

2019-04-23

Fartyg 6 kommer att representera Sverige på Nordic Jazz Comets Showcase i Paris. Sextetten av starka och unika musiker gör sin egen form av jazz på showcaset som i år hålls...

Läs mer...

Anmäl ditt intresse att spela på Nordic Jazz Comets

2018-12-17

Nordic Jazz Comets startade år 2000 och har sedan dess varit en återkommande händelse på den nordiska jazzscenen. Det huvudsakliga syftet är att skapa uppmärksamhet för nya jazztalanger, ge dem...

Läs mer...

Don Qui Five spelar på EFG London Jazz Festival

2018-09-11

Don Qui Five från Göteborg kommer att representera Sverige i det nordiska samarbetsprojekt Nordic Jazz Comets i år. Årets upplaga av den nordiska dagen där en musikgrupp från varje nordiskt...

Läs mer...

Charlottas Burnin' Trio till Nordic Jazz Comets 2017

2017-09-28

Nu är det klart att det blir Charlottas Burnin' Trio från Malmö som i år kommer att representera Sverige i vårt nordiska samarbetsprojekt Nordic Jazz Comets. Årets upplaga av den...

Läs mer...

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats