Nordic Jazz Comets

Nordic Jazz Comets (tidigare Young Nordic Jazz Comets) är sedan 19 år tillbaka ett årligt återkommande showcase/festival för unga talanger på den nordiska jazzscenen. Fokus ligger på att lyfta fram och stärka unga, nordiska musikgrupper och erbjuda dem plats i en internationell och professionell musikmiljö. Arrangörskapet står de nordiska jazzriksorganisationerna för.

Senaste omgångarna anordnades i samband med Umeå Jazz Festival i oktober 2016 och tillsammans med Scope Jazzfestival i Berlin i oktober 2017. Publiken bestod, förutom av festivalpubliken, även av inbjudna bokare från Europa samt press och andra nyckelpersoner inom jazz- och musikområdet. 25 november 2018 gick NJC av stapeln på Barbican Center som en del av London Jazz festival. I december 2019 kommer NJC att ta plats på Pan Piper i Paris.

Vilken musikgrupp som får representera Sverige väljs varje år ut av en referensgrupp, utsedd av Svensk Jazz. Vill du anmäla ditt/din grupps intresse för att delta? Se till att registrera din grupp i vårt Jazzgruppsregister senast den 1 mars aktuellt år. Tagga din grupp med Nordicjazzcomets.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Nordic Jazz Comets är Terese Larsson.

Nordic Jazz Comets 2020

Nu öppnar vi upp anmälan för chansen att delta i Nordic Jazz Comets i Helsingfors den 2 – 4 december 2020. Ansök senast den 15 mars!
Nordic Jazz Comets genomförs 2020 i samarbete med Musik i Syd vilket innebär att vi i år vänder oss till grupper från Skåne/Kronobergs län.

"Vi är glada att Musik i Syd är vår samarbetspart för 2020. Det möjliggör för Sverige att fortsätta vara en del av detta betydelsefulla projekt, och ger möjlighet för ett ungt, lovande band som är redo att möta en internationell publik att delta i ett internationellt showcase,” säger Lisa Löfgren, producent på Svensk Jazz.

Nordic Jazz Comets riktar sig till grupper vars medlemmar inte är äldre än omkring 35 år. NJC strävan är att vara ett showcase för relativt unga band, men har ingen strikt åldersbegränsning. Nordic Jazz Comets är ett nordiskt showcase som 2020 äger rum under We Jazz Festival i Helsingfors den 2 – 4 december. Fem grupper, från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island, utses att delta. Grupperna får utöver ett showcase även medverka i branschträffar och föreläsningar. Målet är att grupperna under medverkan i Nordic Jazz Comets skall stärkas ytterligare, inte minst när det kommer till PR och marknadsföring.

Urval av medverkande band görs av en referensgrupp. Referensgruppen kommer att bestå av representanter från Musik i Syd och Svensk Jazz samt ett nystartat nordiskt arrangörsnätverk med nationella jazzorganisationer samt tolv arrangörer/festivaler. Arrangörsnätverket är en del av ett pilotprojekt där hållbara turnéer och konsertproduktion är ett av fokusområdena. Ett mål är att något eller några av jazzkomet-banden skall få möjlighet att turnera i norden under 2021.

Mer information om Nordic Jazz Comets, kriterier samt länk till ansökningsformulär hittar ni här>>

Vid frågor kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senaste artiklar

Nordiskt arrangörsnätverk träffades i Helsingfors

2020-02-11

  Thomas Wingren, Kenneth Jonsson, Lisa Löfgren & Ulrika Edsmalm deltog vid Nordic Promoters Network i Helsingfors den 27 - 28/1 2020. Foto: Erika Luoto Ett nytt arrangörsnätverk, Nordic Promoters Network, samlades...

Läs mer...

Fartyg 6 representerar Sverige i Paris

2019-04-23

Fartyg 6 kommer att representera Sverige på Nordic Jazz Comets Showcase i Paris. Sextetten av starka och unika musiker gör sin egen form av jazz på showcaset som i år hålls...

Läs mer...

Anmäl ditt intresse att spela på Nordic Jazz Comets

2018-12-17

Nordic Jazz Comets startade år 2000 och har sedan dess varit en återkommande händelse på den nordiska jazzscenen. Det huvudsakliga syftet är att skapa uppmärksamhet för nya jazztalanger, ge dem...

Läs mer...

Don Qui Five spelar på EFG London Jazz Festival

2018-09-11

Don Qui Five från Göteborg kommer att representera Sverige i det nordiska samarbetsprojekt Nordic Jazz Comets i år. Årets upplaga av den nordiska dagen där en musikgrupp från varje nordiskt...

Läs mer...

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats