Nyheter

Här presenterar vi de senaste nyheterna från Svensk Jazz, oavsett kategori.

I våras inleddes ett pilotprojekt där musikerna Peter Asplund och Magnus Lindgren träffade ungdomsblåsorkestern på Kvarnbyskolan i Rinkeby. Syftet var att öka barns och ungdomars intresse för jazzmusik och bredda deras delaktighet i kulturlivet. För att fördjupa kontakten mellan musiker och unga elever fortsatte vi med två aktiviteter till.

Aktivitet nummer 1: Finbesök i studion

En dag i oktober var Omar, 13 år tillsammans med sin mamma, på ett besök i Magnus studio. Omar deltog i vårens workshop i Rinkeby, där han fick upp intresset för musiken och han besökte sedan också ungdomsjazzfestivalen i Stockholms konserthus i mars 2018. Under besöket i studion var fokus på Omars instrument saxofon, men han fick också möjlighet att testa andra instrument genom allt ifrån härmövningar till helt fri jazzimprovisation, utifrån den nivå han befinner sig på just nu. Omar tyckte att besöket var en väldigt rolig upplevelse.

Aktivitet nummer 2: Konsert och workshop i Rinkeby

Den 22 november genomförde Magnus Lindgren (saxofon) tillsammans med en studentgrupp från Södra Latins musikestetiska gymnasieprogram en minikonsert för eleverna i Kvarnbyskolans gymnastiksal. Därefter gjorde Magnus en workshop med de ca 40 eleverna som spelar i blåsorkestern i Kvarnbyskolan.


KONSERT OCH WORKSHOP I RINKEBY. KVARNBYSKOLANS GYMNASTIKSAL. 22 /11

IMG 0289 Under första avdelningen framfördes en minikonsert i gymnastiksalen för ca 200 personer, som var Kvarnbyskolans elever och ungdomsblåsorkestern. Med på plats var även några lärare, ledare och skolans rektor. Studenterna från Södra Latin inledde konserten med en musikalisk bredd – allt från en opera aria ur Bizets Carmen "Seguidilla" till jazzlåtar.

På andra halva av konserten spelade Magnus tre låtar tillsammans med Södra Latin. Han började bakifrån publiken och gick bland barnen medan han spelade saxofon. Magnus försökte ha så mycket kontakt som möjligt med Södra Latins musikgrupp, uppmuntrade dem att tänka på samspel och improvisera för att visa hur mycket kommunikation man kan ha med jazzmusik.

Innan konserten hade Ulrik Dahl, musiklärare och ledaren av blåsorkestern i Kvarnbyskolan, berättat för musikerna att det är viktig att få barnens uppmärksamhet hela tiden. Risken fanns att de plötsligt skulle kunna börja prata eller springa omkring. Men barnen var väldigt nyfikna och när konserten körde i gång så satt de och lyssnade uppmärksamt och många av dem filmade med sina mobiltelefoner.

När konserten var klar gick de flesta eleverna till sina lektioner och de elever som spelar instrument i blåsorkestern i Kvarnbyskolan stannade kvar för att delta i workshopen.

Skarmavbild 2018 12 06 kl. 08.41.45 

Workshopen drog igång i gymnastiksalen med ca 40 elever varav fler än hälften var tjejer. Eleverna satt i en ring och under handledning av Magnus Lindgren började de spela en låt som de kunde sedan tidigare, samt testade att improvisera lite.

Skarmavbild 2018 12 06 kl. 08.43.17

Magnus gjorde sedan gehörsövningar, där han spelade en enskild ton, två, till tre toner före gruppen och sen svarade dem (så kallad "call and response"). En tredje övning var att låta barnen ta del av dirigentsrollen genom att med sina händers rörelser visar hur starkt och svagt gruppen skulle spela. Syftet med dessa övningar var att fördjupa kontakten mellan musiker och unga elever men också skapa en trygghet i rummet för att våga spela inför de andra, att stå i centrum.

I allmänhet deltog barnen aktivt och visade glädje. Något som vi dock märkte var att de som vågade spela solo var ofta killarna. Utmaningen kändes större för tjejerna. Det vi kan tänka oss att jobba på är själva samspelet med barnen på plats och låta det ta mer tid.

En kort video om aktiviteten finns på Sprida jazzen vidare - rapport från Rinkeby

Vi ser fram emot att fördjupa dessa sammankomster ytterligare och försöka se till att denna satsning kan fortsätta och breddas till fler ställen i Sverige.

Vi tackar för stöd och samarbete med Kulturens och Stockholms Konserthus.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.,
för Svensk Jazz

Senaste artiklar

Anmälan till Jazzfesten i Ystad 2019

2019-01-08

Varmt välkommen till den stora Jazzfesten i Ystad 31 maj - 2 juni 2019 - mingel och möten, mat och musik, seminarier och workshops samt Svensk Jazz årsmöte Jazzriksdagen. Här möter du hela jazz-Sverige under en helg! Du anmäler dig via formuläret här nedanför.

Helgens program i korthet
Fredag 31 maj: Registrering och incheckning. Mingel, middag, konsert och efterhäng.
Lördag 1 juni: Seminarier och workshops, jazz på stan, middag och galakonsert ✨
Söndag 2 juni: Jazzriksdagen (Riksförbundet Svensk Jazz årsmöte för medlemmar) och möjlighet till egna möten. Avslutas senast kl 13.00. 

Är du Svensk Jazz-medlem kostar ett Jazzfesten-pass 950 kr och är du inte medlem kostar det 1550 kr.

Priset inkluderar mat, konserter och seminarieprogram, det vill säga allt utom logi. Jazzfesten-aktiviteterna kommer äga rum på flera platser i Ystad, men huvudaktiviteterna sker på Ystad teater. 

Du kommer själv behöva boka ditt boende. Har du inte fått förslag på boende och ev. tillhörande rabattkoder - maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. OBS! Alla rabattkoder kommer att gå ut redan den 28 februari 2019.

Anmäl dig senast den 31 mars 2019. Din anmälan blir bindande detta datum. OBS! Boka boende före 28 feb.

Bor du i norra Sverige? Svensk Jazz kommer att kunna subventionera resekostnader för er som bor norr ut. "Först till kvarn...” gäller. Kontakta Terese (se nedan).

Är du 26 år eller yngre? Vi har femton platser till halva priset. "Först till kvarn..." gäller. Kontakta Terese (se nedan).

Har du frågor om Jazzfesten? Kontakta Terese Larsson på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 08-4071743.

 
Anmälningsformulär

Läs mer...

Medlemsregistertjänsten utökas för medlemmar

2018-12-17

Svensk Jazz utökar medlemregistertjänsten i samarbete med medlemssystemet MyClub Som medlem i Svensk Jazz får ni kostnadsfritt tillgång till medlemssystemet MyClub.se med följande tjänster: Aktiveras av Svensk Jazz efter...

Läs mer...

Anmäl ditt intresse att spela på Nordic Jazz Comets

2018-12-17

Nordic Jazz Comets startade år 2000 och har sedan dess varit en återkommande händelse på den nordiska jazzscenen. Det huvudsakliga syftet är att skapa uppmärksamhet för nya jazztalanger, ge dem...

Läs mer...

Årets sista nyhetsbrev är här med skivreleaser för decem…

2018-12-05

   God jul och gott nytt år önskar Jazzapparat!  💫🎄🎊 Mats Dimming: Gunilla (Pälsrobot Records PRDR009/ Distrosong)  För ett par år sedan släppte han soloskivan ”Bængt”, namngiven efter hans morfar. Nu är kontrabasisten...

Läs mer...

Jazzahead 2019!

2018-11-06

Jazzahead är namnet på världens största jazzbranschmässa, som äger rum i Bremen i Tyskland i slutet av april varje år. Nästa gång är det dags 25-28 april 2019. Sedan år 2010...

Läs mer...

Svensk Jazz ❤️ OrkesterJournalen

2018-10-29

  OrkesterJournalen började ges ut 1933, mest som ett reklamblad för Nordiska Musikförlaget. I takt med att jazzen blev allt mer populär växte också OrkesterJournalen fram som en tongivande röst för...

Läs mer...

Nya jazzalbum som släpps i november!

2018-10-23

Jessica Curran & Gustav Lundgren: Love and Silence (Lundgren Music, LMCD020 / Plugged Records) Ny EP Med musik av Gustav Lundgren & texter av Jessica Curran (USA)Jessica Curran - sång...

Läs mer...

Höstens reflektioner från Arrangörsrådets nya ordförand…

2018-10-01

Hösten har gjort sitt intåg med buller och bång i Sörmlandsskogarna, denna gång med nedfallna träd och krossat glas. Vi blir lika förvånade varje år. Oj då vi fick visst nattfrost...

Läs mer...

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats