Nyheter

Här presenterar vi senaste nytt från Svensk Jazz

gdpr

Den 25 maj 2018 träder den nya dataskyddslagen GDPR i kraft. Lagen påverkar hur alla företag och organisationer hanterar personuppgifter, och den kräver en hel del förändringar. Den nya lagen påverkar bland annat hur personuppgifter samlas in, lagras, används, delas och destrueras. Varje steg måste dokumenteras, och individen har rätt att bestämma exakt hur deras uppgifter ska hanteras.

Svensk Jazz kommer före den 25 maj att ta fram en egen dataskyddspolicy, som beskriver var, hur och varför vi hanterar personuppgifter och vilka dessa är. Vi har också startat dialogen med MyClub, vår medlemsregisterleverantör, som inom kort kommer presentera hur de ska underlätta för oss att följa lagen från och med den 25 maj. Representanter från Svensk Jazz kommer också att gå på en introduktion om GDPR som Kulturens håller för sina medlemsorganisationer den 27 mars i Stockholm.

Redan nu vill vi ge några tips för att du ska kunna förbereda din förening eller företag inför den nya lagen. De böter som följer ett brott mot GDPR vill du nämligen inte råka ut för…

  1. Kartlägg och dokumentera dina data. Du har sannolikt olika personuppgifter på olika ställen, i mail, i filer, i medlemsregister, i kunddatabaser etc. Du behöver kartlägga och dokumentera hur t ex anställdas, medlemmars och /eller kunders personuppgifter hanteras. Det innefattar vilken typ av information ni har tillgång till, vilka personer och funktioner som har tillgång till den samt i vilka system och databaser den faktiskt finns. Dokumentationen är även viktig om tillsynsmyndigheten skulle genomföra en granskning, för att kunna visa på vilka åtgärder ni vidtagit och hur pass väl ni uppfyller kraven. Det gäller att kunna visa att ni aktivt tar ansvar för att följa lagen.

  2. Se över vilken data du har som redan är godkänd. Exempelvis data som samlats in för att kunna genomföra en affärstransaktion, eller att individen godkänt exempelvis ett nyhetsbrev. Den data som inte är godkänd är den som du behöver fokusera på. För att kunna ha en persons uppgifter i ett register kräver den nya lagen ett skriftligt eller muntligt samtycke. Att som person inte protestera när den lagts till i t ex en nyhetsbrevslista dvs.” tyst samtycke” räcker inte.

  3. Kontrollera att du enbart sparar data som du kan försvara. Det gäller att kunna försvara den data som finns i dina register och att du kan berätta vad du behöver den till. Om ett register innehåller känslig information (sjukdomar, uppgifter om minderåriga, etniskt ursprung etc) så behöver dessa hanteras med särskilt skydd).

  4. Se till att medlemsregistret är uppdaterat enligt nya lagen. Här följer några lagregler som är viktiga att känna till.

    Medlemmar: Lagen ger en förening rätt att spara en medlem som slutat i 24 månader, för att ge föreningen möjlighet att värva den tillbaka. Men efter 24 månader ska den raderas helt ur systemet.

    Arbetstagare:
    Personuppgifter om en anställd bör inte bevaras efter det att denne har slutat. Men ibland måste vissa uppgifter bevaras under en längre tid, till exempel om andra lagar kräver det. Arbetsgivaren får också behålla uppgifter under den tid som en tvist med en tidigare anställd kan bli aktuell. Det kan också vara nödvändigt att bevara vissa uppgifter för administrativa ändamål, till exempel utbetalning av pension från arbetsgivaren eller om man ska lämna referenser till andra arbetsgivare. Arbetsgivaren får bevara rena faktauppgifter som "uppsägning på grund av arbetsbrist", "avsked" och "uppsägning på grund av personliga skäl" samt betyg och tjänstgöringsintyg med omdömen som arbetsgivaren har gett till arbetstagaren efter det att anställningsförhållandet har upphört. När en anställning upphör finns det i regel ingen grund för att spara e-postkontot och uppgifterna om en anställd på företagets webbplats och de ska då tas bort inom en rimlig tid, i normala fall inom en månad.

    Arbetsökande: Personuppgifter i en ansökan, intervjuanteckningar och uppgifter från referenser bör normalt gallras bort när anställningsförfarandet har avslutats. Arbetsgivaren får dock bevara uppgifterna så länge den sökande till exempel har möjlighet att överklaga beslutet om att denne inte fick jobbet. Vill arbetsgivaren använda uppgifterna längre, till exempel för framtida rekrytering, måste den arbetssökande informeras och samtycka till fortsatt registrering. Vad som menas med samtycke finns att läsa mer om här på webbplatsen.

EU har tillsammans med flera olika myndigheter satt ihop checklistor och andra hjälpmedel för att se till att organisationer klarar av att följa den nya lagen. Målet är ju inte att straffa företag och organisationer, utan att se till att EU-medborgares fri- och rättigheter skyddas. Något som vi i grunden alla gagnas av. Det finns dessutom flera företag som hjälper företag att göra nödvändiga ändringar för att följa den nya lagen.

Länkar till mer information om vad nya lagen innebär finns här nedan:

Introduktion till dataskyddslagen (Datainspektionen)
De sju grundprinciperna (Riksidrottsförbundet)
Dataskyddsförordningen (GDPR) - Vad är det? (svenskidrott.se)
Förberedelser för personuppgiftsansvariga (Datainspektionen) 

Enkel guide underlättar för företag att följa GDPR 
Vad behöver en förening tänka på för att uppfylla kraven som GDPR ställer? Nu finns en kostnadsfri guide för att hjälpa små företag att förbereda sig inför den nya dataskyddslagen. Guiden är framtagen av Datainspektionen och Tillväxtverket.

Personers rättigheter
De personer vars personuppgifter behandlas, de registrerade, har ett antal rättigheter enligt dataskyddsförordningen. Dessa rättigheter innebär i korthet att de registrerade ska få information om när och hur deras personuppgifter behandlas och ha kontroll över sina egna uppgifter. Därför har de bland annat rätt att i vissa fall få sina uppgifter rättade, raderade eller blockerade, eller att få ut eller flytta sina uppgifter. De registrerades rättigheter har utökats, förstärkts och specificerats i dataskyddsförordningen jämfört med personuppgiftslagen. Länkar till mer information om rättigheterna finns här nedan.

Rätt till information
Rätt till rättelse
Rätt till radering ("rätten att bli bortglömd")
Rätt till begränsning av behandling
Dataportabilitet
Rätt att göra invändningar
Automatiserat beslutsfattande, inbegripet profilering
Klagomål
Skadestånd

Senaste artiklar

Aktuell jazzprofil - Sven Bjerstedt

2019-10-09

Sven Bjerstedt är docent vid Teaterhögskolan i Malmö. Han är precis i färd med att skriva två kapitel om svensk jazz, från 1965 och framåt, åt Oxford University Press. Själv...

Läs mer...

Jazzahead 2020!

2019-09-30

Jazzahead är namnet på världens största jazzbranschmässa, som äger rum i Bremen i Tyskland i slutet av april varje år. Nästa gång är det dags 23-26 april 2020. Sedan år 2010...

Läs mer...

Aktuell jazzprofil - Agnes Persson

2019-09-26

Musikern och kompositören Agnes Persson är ordförande i föreningen IMPRA sedan ett par månader tillbaka. Hon berättar att IMPRA bildats och drivits av hennes musikaliska förebilder och att hon nu...

Läs mer...

Anmälan till webbinarier inför ansökan till Kulturrådet

2019-09-25

Välkommen att delta i ett webbaserat gruppsamtal inför ansökan till Kulturrådet! När du skickat in din anmälan, återkommer vi med samtalstid och instruktioner. Frågor? Kontakta Karin Inde på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Här anmäler...

Läs mer...

På Turné, Knutpunkt Nefertiti och Samspel - vad är vad? 

2019-09-24

Vi har förstått att det råder viss förvirring kring olika pågående och avslutade projekt. Det är många begrepp i luften just nu och vi har full förståelse för att det...

Läs mer...

Dags att söka Kulturrådets arrangörsstöd för 2020

2019-09-18

Hej alla fantastiska arrangörsföreningar! Årets ansökningsomgång öppnade den 17 september och stängs den 15 oktober – ingen möjlighet till förlängd deadline kommer att beviljas. Här nedan har vi samlat ihop information i...

Läs mer...

Ny musik som släpps i oktober!!

2019-09-24

      Ebba Åsman : Zoom Out (Stockholm Jazz Records/ SJRCD035/ Plugged/The Orchard) ”Zoom Out” innehåller låttitlar som ”No Direction” som handlar om hur det är att gå i cirklar och försöka hitta...

Läs mer...

På turné - hjälp oss att bredda bilden av internationella…

2019-09-18

På Turné är ett unikt samarbete mellan regionala musikinstitutioner och musikarrangörer över hela Sverige. Målet är en ny nationell turnéstruktur där alla ska kunna ta del av ett brett musikutbud...

Läs mer...

Svensk Jazz nya medlemsavgifter

2019-09-16

På 2019 års Jazzriksdag i Ystad röstade medlemmarna igenom ett nytt system för medlemsavgifter, med syftet att hitta ett mer rättvist system. Det förra systemet (som ingen verkar minnas när det...

Läs mer...

Ett nytt skivsläpp - extra nyhetsbrev i september

2019-08-27

    Fredrik Nordström : Svensk standard (El Dingo Records/ ELDCD10/ Border) Kärt återseende för denna trio som nu släpper sitt tredje album, det första på tio år. Denna gång har de...

Läs mer...

På turné - för nya, nationella turnéstrukturer

2019-09-13

På Turné är ett unikt samarbete mellan regionala musikinstitutioner och musikarrangörer över hela Sverige. Målet är en ny nationell turnéstruktur där alla ska kunna ta del av ett brett musikutbud...

Läs mer...

Ny app gör konserter mer tillgängliga

2019-08-21

TK-appen, TK står för Tillgänglig Kultur, syftar till att informera personer med funktionsnedsättning om och på vilket sätt konserter och andra arrangemang är tillgängliga. Just nu söker projektet dig som är...

Läs mer...

Välkommen Erik Kristoffersson, ny ekonom för Svensk Jazz

2019-08-19

Idag säger vi varmt välkommen till Erik Kristoffersson, som precis börjat som ekonomikonsult för Svensk Jazz. Erik har stor erfarenhet av både jazz och ekonomi: Efter musikhögskoleutbildning och arbete som musiker...

Läs mer...

Musikguiden i P3: Allt fler unga lyssnar på jazz

2019-08-16

Skärmklipp från Musikguiden i P3:s instagram Idag uppmärksammar Musikguiden i P3 att jazzintresset ökar hos unga. Citerade är Karin Inde från Svensk Jazz, Eric Birath från Fasching och Elena Wolay från...

Läs mer...

Kolla in de kommande skivsläppen för september!!

2019-08-15

    Martina Almgren : Peace of Mind (Oh Yeah Records/ OYR014/ Border) Trumslagaren Martina Almgrens andra album i eget namn. Peace of Mind tar avstamp i ett kollektivt samspel tillsammans med Elin...

Läs mer...

Inför Kulturrådets redovisning för 2019 (sker först vår…

2019-06-17

Från och med år 2019 ansöker alla konsertarrangörer om statligt stöd direkt från Kulturrådet och inte via sitt riksförbund. Med anledning av detta, kommer redovisningsblanketten se annorlunda ut och vara...

Läs mer...

Stort tack för Jazzfesten i Ystad!

2019-06-05

Så blev det äntligen dags för årets stora branschhelg Jazzfesten, i år i ett mestadels soligt Ystad! Stort tack till de fantastiska lokala värdarna Musik i Syd och Ystad Sweden...

Läs mer...

Seminarier på lördag eftermiddag

2019-05-20

Besök från Svenskt visarkivs jazzsamlingar – Roger Bergner och Viveka HallströmPlats: Stadsbiblioteket 13.15-15.15 Jazzfotografier berättarRoger Bergner berättar och visar exempel på hur jazzfotografiet har utvecklats från ren dokumentation till ett självständigt...

Läs mer...

Svensk Jazz söker ekonom/administratör - ansök senast 10 …

2019-05-18

Riksförbundet Svensk Jazz är en landsomfattande organisation för föreningar och andra organisationer som på olika vis är verksamma inom jazzmusikområdet i Sverige. De flesta av våra medlemmar är ideella föreningar...

Läs mer...

Juni månads nya album

2019-05-20

Hellskotta: Badibado (Periferi Records / PRFRICD007/ Border/ The Orchard)  Hellskottas tredje album. Denna gång har de rytmiska elementen legat till grund för kompositionerna men med fortsatt extrovert stil där groove...

Läs mer...

Cornelia Nilsson får stipendium

2019-05-13

Fotograf: Jens Kranen Pressmeddelande 2019-05-13Jazztrumslagaren Cornelia Nilsson tilldelas årets pris från Bengt Säve-Söderberghs stipendiefond. Cornelia är en vårdare av jazzens traditioner samtidigt som hon bidrar till musikens förnyelse. Hon är ung...

Läs mer...

Vem vill bli värd för Jazzfesten med Jazzriksdagen 2021?

2019-05-06

Jazzfesten är årets stora branschmöte och konferenshelg med seminarier, konserter, samkväm och - en stor galakonsert med prisutdelning för att manifestera jazz i bred bemärkelse. Helgen avslutas på söndag förmiddag...

Läs mer...

Rapport från Jazzahead i Bremen 25–28 april

2019-05-03

Den 25–28 april var det åter dags för den internationella jazzmässan Jazzahead att gå av stapeln i Bremen, Tyskland. Drygt 3500 delegater från sextio nationer hade samlats för att under...

Läs mer...

Årsmöteshandlingar till Jazzriksdagen 2019

2019-05-13

Nu finns årets handlingar tillgängliga inför vårt årsmöte i Ystad. Du hittar dem här! (Klicka dig vidare till mappen "Jazzfester" och välj "2019 Ystad") Senast två veckor före årsmötet (som sker under...

Läs mer...

Sverige behöver fler musikarrangörer – inte färre!

2019-04-24

Gemensamt uttalande från svenskt jazzliv 2019-04-24 Kulturrådets uppdrag att fördela bidrag till arrangerande musikföreningar inom musikområdet är starkt ifrågasatt från olika håll inom musiklivet. Just nu är vi många inom jazzvärlden...

Läs mer...

Fartyg 6 representerar Sverige i Paris

2019-04-23

Fartyg 6 kommer att representera Sverige på Nordic Jazz Comets Showcase i Paris. Sextetten av starka och unika musiker gör sin egen form av jazz på showcaset som i år hålls...

Läs mer...

Nya jazzalbum som släpps i maj! 🎵 🎶

2019-04-23

    Nils Berg Cinemascope: We Seem To Be Drifting Apart (HOOB records/    HOOB076/  Border/ The Orchard)  Improviserade soultryckare, Marockos första kvinnliga guimbri-spelare och inspelningar från Mozambique, Kalifornien och Oslo...

Läs mer...

Årets Jazzkommun 2019

2019-04-12

(På bilden: Nisse Sandström med Norrköpingsmusiker på Crescendo under Kulturnatten 2018) Styrelsen för Riksförbundet Svensk Jazz har utsett Norrköpings kommun till Årets Jazzkommun 2019. Utdelningen kommer att ske den 31 maj på...

Läs mer...

Tipsa till Klubbnytt i OrkesterJournalen

2019-04-11

  Från och med juni 2019 kommer Svensk Jazz att presentera uppslaget Klubbnytt i OrkesterJournalen. Klubbnytt kommer att vara ett fönster för landets arrangörer, där vi får möjligheten att lyfta frågor och påverka...

Läs mer...

Aktuell jazzprofil - Anna Lundqvist

2019-04-11

Anna Lundqvist är musiker och musikskapare med allt vad det innebär. Till en början var jazzens uttryck något främmande, men har nu identifierat sig som jazzmusiker i drygt 20 år...

Läs mer...

Årets Jazzklubb 2019

2019-04-10

Svensk Jazz har instiftat en ny utmärkelse och i år delas den ut för tredje gången, årets pristagare är Musikföreningen Crescendo, som alltså blir årets jazzklubb 2019. - Det är mycket...

Läs mer...

Nu är det dags att redovisa 2018 års statliga arrangörsst…

2019-04-04

Skicka in din redovisning senast den 1 maj! Nu är det dags för alla föreningar som har haft statligt arrangörsstöd under 2018 att ange ekonomiskt utfall för förra året i en...

Läs mer...

Internationella företrädare vädjar till Kulturrådet att …

2019-03-20

Ikväll går två stora företrädare för internationellt jazzliv ut med ett öppet brev till Kulturrådet med anledning av jazzens situation i Sverige. Så här skriver det tyska skivbolaget ACT och...

Läs mer...

Svensk Jazz på Folk och Kultur

2019-03-18

  Boksläpp, musikpolitisk debatt och montervärdar - Svensk Jazz hade fullt upp under Folk och Kultur! Folk och Kultur är ett nationellt, kulturpolitiskt konvent som i år gick av stapeln för andra...

Läs mer...

Umeå Jazzfestival får ny huvudman!

2019-03-07

”Under förutsättning att nödvändiga beslut fattas i respektive nämnd och styrelser, innebär detta en treårig överenskommelse där Umeå Folkets Hus övertar huvudmannaskapet.” Så skriver Umeå Kommun i ett pressmeddelande idag.  Mycket...

Läs mer...

Vårens första heta jazzalbum!

2019-03-09

  Olimpias Orkan: Sefir (PACAYA records PACAYA26/ PACAYA records/ The Orchard)  Sefir är namnet på Olimpias Orkans debutalbum som släpps på PACAYA records den 15e mars. Septetten startades 2017 av kompositören...

Läs mer...

Aktuell jazzprofil: Gunno Sandahl

2019-03-05

Gunno Sandahl valdes våren 2018 till ordförande för Svensk Jazz. Han har haft lite tid på sig att bli varm i kläderna och vi är nyfikna på hur det första...

Läs mer...

Öppet brev till Kulturrådet

2019-02-25

Hej Kulturrådet! Vi har haft en hel del dialog de senaste månaderna (se tidigare korrespondens på denna länk, i mappen "Vår dialog med Kulturrådet"). Nu har det gått en dryg vecka...

Läs mer...

Nominera till styrelse och arrangörsråd!

2019-02-24

I formuläret här nedanför kan du nominera personer till Svensk Jazz styrelse och arrangörsråd. Valet sker i samband med Jazzriksdagen (vårt årsmöte), under Jazzfesten i Ystad helgen den 31 maj...

Läs mer...

Serien Aktuell jazzprofil är snart tillbaka!

2019-02-22

              Det var länge sedan vi uppdaterade Aktuell jazzprofil, men det ska bli ändring på det. Inom kort kommer du få lära känna fler som verkar inom fältet jazz i Sverige -...

Läs mer...

Jazzens situation beskrivs i riksmedia

2019-02-15

Senaste dygnet har jazzens situation belysts i tv, radio och tidningar i hela landet. Efter Kulturrådets besked om årets fördelning av statliga arrangörsstöd, har Svensk Jazz med flera hjälpts åt att...

Läs mer...

Nya jazzalbum som släpps i mars! 🎷🎶

2019-02-20

  Malin Wättring 4: Live in Hamburg (Havtorn Records HR054/ Havtorn Records/The Orchard)  Den 8 mars 2019 släpper Malin Wättring 4 albumet Live in Hamburg på Havtorn Records. Skivan är en liveinspelning...

Läs mer...

Ett dråpslag för jazzen och föreningar på mindre orter

2019-02-14

Under onsdagen lämnade Kulturrådet sitt besked om fördelning av statligt arrangörsstöd för innevarande år. Beskedet visade sig innebära ett värstascenario för 13 jazzföreningar i Sverige. Helt utan förvarning, nästan två månader in på året, fick de...

Läs mer...

Modiga konserter - en handbok med publiken i fokus

2019-02-11

Handboken Modiga konserter är här! Den lanserades under Folk & kultur i Eskilstuna den 6 februari. Handboken är framtagen av MAIS (Musikarrangörer i samverkan) i nära samarbete med Add Gender och...

Läs mer...

Musikpolitisk debatt på Folk och Kultur

2019-01-30

  Varmt välkommen på "Agenda för svensk musikpolitik" torsdagen den 7 februari kl 10-11 under Folk och Kultur i Eskilstuna Nätverket Ett musikliv för alla! som samlar 22 nationella musikorganisationer -...

Läs mer...

Regionala arrangörsträffar inleder året

2019-01-10

Den 25 november träffades ca 25 konsertarrangörer från mellan-Sverige i Örebro för regional träff med Svensk Jazz. På mötesagendan stod aktuell info från Svensk Jazz och tid för diskussion...

Läs mer...

Jazzfesten i Västerås 2020

2019-01-08

Varmt välkommen till den stora Jazzfesten i Västerås 8-10 maj 2020 - mingel och möten, mat och musik, seminarier och workshops samt Svensk Jazz årsmöte Jazzriksdagen. Här möter du hela...

Läs mer...

Tjänster och tilläggstjänster i medlemsregistret MyClub

2018-12-17

Som medlem i Svensk Jazz får ni kostnadsfritt tillgång till medlemssystemet MyClub.se med följande tjänster: Aktiveras av Svensk Jazz efter ingått medlemskap, support av tjänsterna utförs av Svensk Jazz (Ordinarie pris: 1 kr per...

Läs mer...

Anmäl ditt intresse att spela på Nordic Jazz Comets

2018-12-17

Nordic Jazz Comets startade år 2000 och har sedan dess varit en återkommande händelse på den nordiska jazzscenen. Det huvudsakliga syftet är att skapa uppmärksamhet för nya jazztalanger, ge dem...

Läs mer...

Sprida jazzen vidare - rapport från Rinkeby

2018-12-16

I våras inleddes ett pilotprojekt där musikerna Peter Asplund och Magnus Lindgren träffade ungdomsblåsorkestern på Kvarnbyskolan i Rinkeby. Syftet var att öka barns och ungdomars intresse för jazzmusik och bredda...

Läs mer...

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats