Nyheter

Här presenterar vi senaste nytt från Svensk Jazz

gdpr

Den 25 maj 2018 träder den nya dataskyddslagen GDPR i kraft. Lagen påverkar hur alla företag och organisationer hanterar personuppgifter, och den kräver en hel del förändringar. Den nya lagen påverkar bland annat hur personuppgifter samlas in, lagras, används, delas och destrueras. Varje steg måste dokumenteras, och individen har rätt att bestämma exakt hur deras uppgifter ska hanteras.

Svensk Jazz kommer före den 25 maj att ta fram en egen dataskyddspolicy, som beskriver var, hur och varför vi hanterar personuppgifter och vilka dessa är. Vi har också startat dialogen med MyClub, vår medlemsregisterleverantör, som inom kort kommer presentera hur de ska underlätta för oss att följa lagen från och med den 25 maj. Representanter från Svensk Jazz kommer också att gå på en introduktion om GDPR som Kulturens håller för sina medlemsorganisationer den 27 mars i Stockholm.

Redan nu vill vi ge några tips för att du ska kunna förbereda din förening eller företag inför den nya lagen. De böter som följer ett brott mot GDPR vill du nämligen inte råka ut för…

  1. Kartlägg och dokumentera dina data. Du har sannolikt olika personuppgifter på olika ställen, i mail, i filer, i medlemsregister, i kunddatabaser etc. Du behöver kartlägga och dokumentera hur t ex anställdas, medlemmars och /eller kunders personuppgifter hanteras. Det innefattar vilken typ av information ni har tillgång till, vilka personer och funktioner som har tillgång till den samt i vilka system och databaser den faktiskt finns. Dokumentationen är även viktig om tillsynsmyndigheten skulle genomföra en granskning, för att kunna visa på vilka åtgärder ni vidtagit och hur pass väl ni uppfyller kraven. Det gäller att kunna visa att ni aktivt tar ansvar för att följa lagen.

  2. Se över vilken data du har som redan är godkänd. Exempelvis data som samlats in för att kunna genomföra en affärstransaktion, eller att individen godkänt exempelvis ett nyhetsbrev. Den data som inte är godkänd är den som du behöver fokusera på. För att kunna ha en persons uppgifter i ett register kräver den nya lagen ett skriftligt eller muntligt samtycke. Att som person inte protestera när den lagts till i t ex en nyhetsbrevslista dvs.” tyst samtycke” räcker inte.

  3. Kontrollera att du enbart sparar data som du kan försvara. Det gäller att kunna försvara den data som finns i dina register och att du kan berätta vad du behöver den till. Om ett register innehåller känslig information (sjukdomar, uppgifter om minderåriga, etniskt ursprung etc) så behöver dessa hanteras med särskilt skydd).

  4. Se till att medlemsregistret är uppdaterat enligt nya lagen. Här följer några lagregler som är viktiga att känna till.

    Medlemmar: Lagen ger en förening rätt att spara en medlem som slutat i 24 månader, för att ge föreningen möjlighet att värva den tillbaka. Men efter 24 månader ska den raderas helt ur systemet.

    Arbetstagare:
    Personuppgifter om en anställd bör inte bevaras efter det att denne har slutat. Men ibland måste vissa uppgifter bevaras under en längre tid, till exempel om andra lagar kräver det. Arbetsgivaren får också behålla uppgifter under den tid som en tvist med en tidigare anställd kan bli aktuell. Det kan också vara nödvändigt att bevara vissa uppgifter för administrativa ändamål, till exempel utbetalning av pension från arbetsgivaren eller om man ska lämna referenser till andra arbetsgivare. Arbetsgivaren får bevara rena faktauppgifter som "uppsägning på grund av arbetsbrist", "avsked" och "uppsägning på grund av personliga skäl" samt betyg och tjänstgöringsintyg med omdömen som arbetsgivaren har gett till arbetstagaren efter det att anställningsförhållandet har upphört. När en anställning upphör finns det i regel ingen grund för att spara e-postkontot och uppgifterna om en anställd på företagets webbplats och de ska då tas bort inom en rimlig tid, i normala fall inom en månad.

    Arbetsökande: Personuppgifter i en ansökan, intervjuanteckningar och uppgifter från referenser bör normalt gallras bort när anställningsförfarandet har avslutats. Arbetsgivaren får dock bevara uppgifterna så länge den sökande till exempel har möjlighet att överklaga beslutet om att denne inte fick jobbet. Vill arbetsgivaren använda uppgifterna längre, till exempel för framtida rekrytering, måste den arbetssökande informeras och samtycka till fortsatt registrering. Vad som menas med samtycke finns att läsa mer om här på webbplatsen.

EU har tillsammans med flera olika myndigheter satt ihop checklistor och andra hjälpmedel för att se till att organisationer klarar av att följa den nya lagen. Målet är ju inte att straffa företag och organisationer, utan att se till att EU-medborgares fri- och rättigheter skyddas. Något som vi i grunden alla gagnas av. Det finns dessutom flera företag som hjälper företag att göra nödvändiga ändringar för att följa den nya lagen.

Länkar till mer information om vad nya lagen innebär finns här nedan:

Introduktion till dataskyddslagen (Datainspektionen)
De sju grundprinciperna (Riksidrottsförbundet)
Dataskyddsförordningen (GDPR) - Vad är det? (svenskidrott.se)
Förberedelser för personuppgiftsansvariga (Datainspektionen) 

Enkel guide underlättar för företag att följa GDPR 
Vad behöver en förening tänka på för att uppfylla kraven som GDPR ställer? Nu finns en kostnadsfri guide för att hjälpa små företag att förbereda sig inför den nya dataskyddslagen. Guiden är framtagen av Datainspektionen och Tillväxtverket.

Personers rättigheter
De personer vars personuppgifter behandlas, de registrerade, har ett antal rättigheter enligt dataskyddsförordningen. Dessa rättigheter innebär i korthet att de registrerade ska få information om när och hur deras personuppgifter behandlas och ha kontroll över sina egna uppgifter. Därför har de bland annat rätt att i vissa fall få sina uppgifter rättade, raderade eller blockerade, eller att få ut eller flytta sina uppgifter. De registrerades rättigheter har utökats, förstärkts och specificerats i dataskyddsförordningen jämfört med personuppgiftslagen. Länkar till mer information om rättigheterna finns här nedan.

Rätt till information
Rätt till rättelse
Rätt till radering ("rätten att bli bortglömd")
Rätt till begränsning av behandling
Dataportabilitet
Rätt att göra invändningar
Automatiserat beslutsfattande, inbegripet profilering
Klagomål
Skadestånd

Senaste artiklar

Louise Nordgren ny verksamhetsledare för Svensk Jazz

2020-05-14

Från och med augusti blir Louise Nordgren ny verksamhetsledare för Svensk Jazz. Louise har stor erfarenhet av att verka både i det fria musiklivet och inom offentlig förvaltning. Hon har också...

Läs mer...

Rapport från den digitala Jazzriksdagen

2020-05-11

I lördags genomfördes för första gången i världshistorien en digital Jazzriksdag! 54 personer deltog från överallt i Sverige. Calle Nathanson, till vardags VD för Folkets hus och parker tillika ordförande för...

Läs mer...

Fira jazzdagen med oss idag!

2020-04-30

International Jazz Day firas världen över sedan det inrättades av Unesco år 2011. Syftet är att lyfta fram jazzen och dess viktiga roll när det kommer till att förena människor...

Läs mer...

Kulturrådets krisstöd har öppnat för ansökan

2020-04-28

Igår den 27 april hade MAIS (Musikarrangörer i samverkan) där Svensk Jazz är medlemmar, ett möte med Kulturrådet som fördelar 370 miljoner kronor ur regeringens stödpaket till kulturen. Stödet omfattar...

Läs mer...

Jazz-Sverige samlas för premiärfirande av International Ja…

2020-04-23

Just nu förbereder sig svenskt jazzliv att för första gången i större skala vara med i firandet av International Jazz Day, som varje år infaller på valborgsmässoafton. Redan i höstas...

Läs mer...

Pressmeddelande: Jazzklubben Sundsvall är årets jazzklubb …

2020-04-08

Svensk Jazz styrelse har beslutat att ge en av sina mest prestigefyllda utmärkelser till Jazzklubben Sundsvall, som därmed koras till Årets Jazzklubb 2020. - Jazzklubben Sundsvall är ett utmärkt exempel på...

Läs mer...

"Det är hög tid att agera, staten och kommunerna…

2020-04-07

Beskedet från Jazzklubben Nefertiti om konkurs är så tråkigt. Dessvärre inte överraskande. Utan publik och intäkter så går det inte att bedriva verksamhet. Nu kommer många tråkiga nyheter om att...

Läs mer...

Passa på att söka projektstöd från Kulturrådet

2020-04-06

Den 21 april är det deadline för att söka projektstöd för musikarrangörer hos Kulturrådet. När en inte har någon konsert att arrangera kanske det finns några stunder över att drömma...

Läs mer...

En stor kultur- och jazzvän har gått ur tiden

2020-04-01

Foto: Niklas Holm / Eskilstuna-Kuriren Vi har meddelats att tidigare ordförande för Svenska Jazzriksförbundet, tillika före detta ordförande i Eskilstuna Jazzklubb Lasse Müller den 25 mars har gått bort i sviterna efter Covid-19. Lasse...

Läs mer...

Digitala Jazzriksdagen 2020

2020-04-01

Som vi tidigare har meddelat i mail och nyhetsbrev, kommer vårt årsmöte Jazzriksdagen att ske digitalt i år, pga Coronapandemin. Vi låter datumet vara det samma som gällt i Västerås...

Läs mer...

Så här agerar jazzlivet just nu med anledning av Corona-vi…

2020-03-31

Vi försöker löpande uppdatera denna information. Fortsätt gärna meddela oss hur ni agerar och tänker. 2020-05-08: Vi har tagit emot en del frågor efter vårt utskick gällande Kulturrådets stödpaket för konserter...

Läs mer...

Viktig information om studiecirklar inom Kulturens med anled…

2020-03-30

Ni som bedriver musikgruppscirklar hos Kulturens via Svensk Jazz - hör upp!! Studieförbunden har nyligen tagit ett stort beslut med anledning av Coronaepidemin. Ett beslut som påverkar era cirklar och...

Läs mer...

Nu kan du redovisa Kulturrådets arrangörsstöd för 2019

2020-03-27

Från och med år 2019 ansöker ju alla konsertarrangörer om statligt stöd direkt från Kulturrådet och inte via sitt riksförbund. Med anledning av detta, kommer redovisningsblanketten se annorlunda ut i...

Läs mer...

Svensk Jazz söker verksamhetsledare

2020-03-24

Riksförbundet Svensk Jazz är en organisation för föreningar och andra organisationer som på olika vis är verksamma inom jazzområdet i Sverige. De flesta av våra medlemmar är ideella föreningar (jazzklubbar)...

Läs mer...

Krisfonden för jazzmusiker gäller för mars och april mån…

2020-03-20

Krisfondens syfte är att, i väntan på ett statligt krispaket, samla in pengar från alla som vill ge bidrag till musiker som drabbas av avbokningar pga. Covid-19. Detta för att...

Läs mer...

Jazzfesten i Västerås 2020 inställd och flyttad till 2021

2020-03-19

      Vi måste tyvärr meddela att Jazzfesten i Västerås den 8 - 10 maj 2020 ställs in p.g.a. det rådande osäkra läget med spridningen av Covid-19. Det är ett oerhört tråkigt besked...

Läs mer...

Vårens första heta jazzalbum! 🎶 💫

2020-03-17

    Terese Lien Evenstad Quartet: Perceptive (Jotun Records/ Jotun004/ The Orchard)  I  albumet Perceptive har fiolen huvudfokus när Terese Lien Evenstad och hennes kvartett spelar egenskriven modern jazz som sträcker sig från...

Läs mer...

Svensk Jazz ordförande: ”Ett krispaket för kulturen mås…

2020-03-13

  En mycket berättigande oro sprider sig bland fritt verksamma musiker i dessa Coronatider. Hur ska jag kunna betala mat och hyra när jobben uteblir? Inom jazzgenren är de flesta musiker frilansade...

Läs mer...

Coronaviruset och Jazzfesten

2020-03-12

Svensk Jazz följer situationen runt Coronaviruset och Folkhälsomyndighetens riktlinjer och råd när det gäller evenemang och sammankomster. Vi kommer att fatta beslut om Jazzfesten senast den 3 april. Inga deltagaravgifter...

Läs mer...

Regionala mötet i Trollhättan flyttas fram

2020-03-12

Beslutet har nu tagits att ställa in träffen den 21-22 mars med anledning av det osäkra läget med Corona-viruset. Planen är nu att istället flytta mötet till hösten. Vi är förstås...

Läs mer...

Coronaviruset och landets publika jazzevenemang

2020-03-11

Svensk Jazz följer situationen runt Coronaviruset och är i löpande dialog med våra systerorganisationer. Vår paraplyorganisation Ideell Kulturallians var också en av företrädarna som bjöds in till kulturministern idag för...

Läs mer...

Nordic Jazz Comets 2020 – i samarbete med Musik i Syd

2020-02-19

Nu öppnar vi upp anmälan för chansen att delta i Nordic Jazz Comets i Helsingfors den 2 – 4 december 2020. Ansök senast den 15 mars! Nordic Jazz Comets genomförs...

Läs mer...

Ny musik som släpps i mars!! 🎶 🎶

2020-02-20

    Katrine Amsler : Laslafaria (BoogiePost Recordings/ BP028/ Distrokid)  Katrine Amsler är en dansk kompositör och soundartist, mest känd från bandet Television Pickup och som medlem av avantgardgruppen Shitney. Hon arbetar även...

Läs mer...

Idén Klubbturné föddes på regionala mötet i Malmö

2020-02-18

Hej och stort tack alla ni som deltog på arrangörsträffen i Malmö! Tack för många bra samtal under helgen!  Och här nedan vi har ju ett konkret resultat av mötet: konceptet Klubbturné som...

Läs mer...

Ta ansvar för musiklivets ekosystem!

2020-02-11

Gunno Sandahl, Svensk Jazz ordförande, vill att Kulturrådet tar ansvar för sina beslut. ”Vi vill poängtera att Kulturrådet har ett fortsatt stort förtroende för riksorganisationerna som tidigare vidareförmedlat verksamhetsbidrag och som...

Läs mer...

Minnesord för Rune Nilsson

2020-02-11

Rune Nilsson, Umeå, har avlidit 77 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun Monica och dottern Gabriella med familj. Därtill många vänner. Född och uppvuxen i Bräcke i Jämtland kom han...

Läs mer...

Nordiskt arrangörsnätverk träffades i Helsingfors

2020-02-11

  Thomas Wingren, Kenneth Jonsson, Lisa Löfgren & Ulrika Edsmalm deltog vid Nordic Promoters Network i Helsingfors den 27 - 28/1 2020. Foto: Erika Luoto Ett nytt arrangörsnätverk, Nordic Promoters Network, samlades...

Läs mer...

Tack för regionala mötet i Bollnäs

2020-02-04

Stort tack ni som kom och deltog med stort hjärta och hjärna i Bollnäs i helgen! Här nedan hitttar ni det skriftliga resultaten:   - En plan för att stärka turnésamarbetet bland alla...

Läs mer...

Nominera till styrelse och arrangörsråd!

2020-02-01

I formuläret här nedanför kan du nominera personer till Svensk Jazz styrelse och arrangörsråd. Valet sker i samband med Jazzriksdagen (vårt årsmöte), under Jazzfesten i Västerås helgen den 8-10 maj...

Läs mer...

MUSIKERSERVICE: Studiecirklar genom Svensk Jazz & Kultur…

2020-01-28

  Utveckla din musikaliska verksamhet genom att driva studiecirkel via oss och Kulturens bildningsverksamhet Snabbguide till Svensk Jazz musiker - Rapportera er verksamhet!  Sedan 2016 kan vi på Svensk Jazz i samarbete...

Läs mer...

Nu är det upp till bevis, Kulturrådet

2019-12-09

Svensk Jazz styrelse har skrivit brev till Kulturrådets styrelse. Läs brevet här nedan. I Kulturnytt (SR) den 13 november blev en representant för Statens Kulturråd intervjuad om stödgivningen till landets musikarrangörer...

Läs mer...

Frågor och svar om våra regionala träffar i vår

2019-12-04

Här följer frågor och svar om våra regionala träffar i vår - glöm inte anmäla dig före den 15 januari (du hittar anmälningslänk längst ner på denna sida)! Vad kostar deltagandet?  –...

Läs mer...

Årets sista nyhetsbrev är här med skivreleaser för decem…

2019-12-03

     God jul och gott nytt år önskar Jazzapparat! 💫🎄🎊   Karolina Almgren Projekt : Live i Umeå (Oh Yeah Records/ OYR015/ Border)  Med den unika sättningen sopransaxofon, cello, kontrabas och trumset x2 så...

Läs mer...

Musikpolitik i fokus i Riksdagshuset

2019-11-07

Karin Inde talade i Andrakammarsalen i Sveriges Riksdag Igår (onsdag 6 nov) hölls ett historiskt riksdagsseminarium om musiklivets villkor. Medverkade gjorde bland andra Karin Inde, verksamhetsledare för Svensk Jazz och talesperson...

Läs mer...

Anmäl dig till regionala arrangörsträffar i vår!

2019-11-07

Nu växlar vi upp våra regionala möten! I samarbete med ett stort gäng systerorganisationer, kommer vi i vår bjuda in till betydligt större regionala möten än tidigare. Istället för att ses...

Läs mer...

Aktuell jazzprofil - Lisa Grotherus

2019-12-09

Foto: Gina Mannberg Lisa Grotherus är musiker och kompositör och tilldelades nyligen SKAP:s jazzpris. Hon spelar klarinett, basklarinett och tenorsaxofon, och så sjunger hon gärna. Musik skriver hon till sina egna...

Läs mer...

Aktuell jazzprofil - Erik Kristoffersson

2019-11-07

Erik Kristoffersson är saxofonist, pedagog och redovisningskonsult. Han är det senaste tillskottet på Jazzkontoret där han sköter om ekonomin men såklart också bidrar med sin erfarenhet av, och kunskap om...

Läs mer...

Kolla in de kommande skivsläppen för november!!

2019-10-21

      Göran Klinghagen : Hälsingland - by the lake, beside the trees (Country & Eastern/ CE42/ Naxos) Jazzgitarrgiganten Göran Klinghagen har arrangerat och de tyska musiker han spelat med de senaste...

Läs mer...

Valborg är världens jazzdag!

2019-10-11

Nu är det dags för Sverige att på riktigt hänga på firandet av International Jazz Day! Den internationella jazzdagen eller World Jazz Day, infaller den 30 april varje år och inrättades...

Läs mer...

Aktuell jazzprofil - Matilda Andersson & Fartyg 6

2019-11-20

Matilda Andersson är sångerska och kompositör och leder gruppen Fartyg 6. Gruppen är uttagen att medverka vid Nordic Jazz Comets i Paris i början av december. NJC är ett samarbete...

Läs mer...

Aktuell jazzprofil - Emil Breman

2019-10-23

Emil Breman är ny ordförande för Föreningen Faschings Vänner. Han vill verka för livescenen, både för etablerade musiker och för nya, unga förmågor. Han menar att det är en viktig...

Läs mer...

Aktuell jazzprofil - Sven Bjerstedt

2019-10-09

Sven Bjerstedt är docent vid Teaterhögskolan i Malmö. Han är precis i färd med att skriva två kapitel om svensk jazz, från 1965 och framåt, åt Oxford University Press. Själv...

Läs mer...

Jazzahead 2020!

2019-09-30

Jazzahead är namnet på världens största jazzbranschmässa, som äger rum i Bremen i Tyskland i slutet av april varje år. Nästa gång är det dags 23-26 april 2020. Sedan år 2010...

Läs mer...

Aktuell jazzprofil - Agnes Persson

2019-09-26

Musikern och kompositören Agnes Persson är ordförande i föreningen IMPRA sedan ett par månader tillbaka. Hon berättar att IMPRA bildats och drivits av hennes musikaliska förebilder och att hon nu...

Läs mer...

Anmälan till webbinarier inför ansökan till Kulturrådet

2019-09-25

Välkommen att delta i ett webbaserat gruppsamtal inför ansökan till Kulturrådet! När du skickat in din anmälan, återkommer vi med samtalstid och instruktioner. Frågor? Kontakta Karin Inde på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Här anmäler...

Läs mer...

På Turné, Knutpunkt Nefertiti och Samspel - vad är vad? 

2019-09-24

Vi har förstått att det råder viss förvirring kring olika pågående och avslutade projekt. Det är många begrepp i luften just nu och vi har full förståelse för att det...

Läs mer...

Dags att söka Kulturrådets arrangörsstöd för 2020

2019-09-18

Hej alla fantastiska arrangörsföreningar! Årets ansökningsomgång öppnade den 17 september och stängs den 15 oktober – ingen möjlighet till förlängd deadline kommer att beviljas. Här nedan har vi samlat ihop information i...

Läs mer...

Ny musik som släpps i oktober!!

2019-09-24

      Ebba Åsman : Zoom Out (Stockholm Jazz Records/ SJRCD035/ Plugged/The Orchard) ”Zoom Out” innehåller låttitlar som ”No Direction” som handlar om hur det är att gå i cirklar och försöka hitta...

Läs mer...

På turné - hjälp oss att bredda bilden av internationella…

2019-09-18

På Turné är ett unikt samarbete mellan regionala musikinstitutioner och musikarrangörer över hela Sverige. Målet är en ny nationell turnéstruktur där alla ska kunna ta del av ett brett musikutbud...

Läs mer...

Svensk Jazz nya medlemsavgifter

2019-09-16

På 2019 års Jazzriksdag i Ystad röstade medlemmarna igenom ett nytt system för medlemsavgifter, med syftet att hitta ett mer rättvist system. Det förra systemet (som ingen verkar minnas när det...

Läs mer...

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats