Dessa arrangörer har blivit beviljade medel i projektet NyaModigheter. Läs mer om projektet på www.nyamodigheter.se

 

7 april: Hässleholms Musikforum

Hässleholms Musikforum har länge sökt efter ett sätt att implementera musik från mellanöstern med västerländsk populärkultur. Av en slump kom föreningen i kontakt med ett band från Tyskland som gör precis detta. Så tack vare bidrag från Ny(a)modigheter, som möjliggör konserten, kan nu publiken för första gången möta en för den lilla storstaden Hässleholm helt ny genre. Förhoppningen är att konserten kan bidra till att luckra upp en mängd förutfattade meningar om vad musik ”är”.

 

20 maj: Musik och skateboardkulturen

331 Wernamo arrangerar en konsert i samband med en skateboardtävling för att locka unga tjejer att börja engagera sig i föreningen genom att koppla ihop musiken med skateboardkulturen. Skateboardtävlingar drar många killar och 331 Wernamo vill utmana de genusnormer som är så starkt förknippade med skate och killar, genom att ge en konsert med en kvinnlig artist som står för goda värderingar vad gäller jämställdhet.

 

Maj: Jazz- och världsmusikworkshops på Eggeby Gård

Fri jazz spelas i innerstan och Fylkingen, inte på Järvafältet. I alla fall har det varit så förr. Nu anordnar Järva Folkets Park jazz- och världsmusikworkshops på Eggeby Gård, mitt i Södra Järva mellan förorterna Kista, Husby, Rinkeby och Tensta. Traditionellt riktar sig konsertverksamheten på Eggeby Gård på söndagar till en äldre publik. Nu utvecklar man med stöd av Ny(a)modigheter programmet och satsar på modern jazz, friform, uppblandad med världsmusik i workshopform, så att det är ok att prova på att delta själv. Till detta vill man locka nya publikgrupper i form av boende runt Järvafältet, både vana och ovana lyssnare, som är nyfikna på ny musik, och dessutom en publik som tar sig till Järvafältet från stan.

 

2 juni: Early Late Night Concert

Early Late Night Concert – tidig musik i viloläge, utmanar traditionellt tänkande och erbjuder ett annorlunda sätt att lyssna genom ett innovativt konsertkoncept som vänder sig till ovana konsertbesökare, ungdomar och unga vuxna som ännu inte har upptäckt tidig musik – medeltid, renässans, barock. Publiken lyssnar i liggande ställning, på madrasser, medan musiken framförs i ett informellt, intimt format. Med den alldeles speciella atmosfär som skapas, i mötet mellan musik, lyssnare och omgivning, bryts barriärerna mellan publik och interpret och en feelgood-stämning, som inte lämnar någon oberörd, uppstår.

 

17-18 juni: Tjo Vad Det Viftar under Mossagårdsfestivalen i Malmö

Med Tjo Vad Det Viftar tänker Mossagårdsfestivalen modernisera den skånska visan genom att blanda den med musikinfluenser från andra länder och kulturer. Ett viktigt och modigt möte som också i sig blir en aktuell samhällskommentar.

 

24 juni: Traditionell musik för integration

Somali Community Association in Eslöv ger en konsert med traditionell musik om integration för att uppmuntra framförallt ungdomar att bli aktivt delaktiga i samhället

 

27 juni: ”Publiköverfall” vid Lyckantorget i Båstad

Välkända tonsättaren Karin Rehnqvist dirigerar sitt verk "Ropade någon?" för två kulningssopraner, trumpet, horn, trombon och publik med pinglor ute på Lyckantorget. Båstads Kammarmusikförening, som normalt ger konserter på konsertscener och i kyrkor gör nu ett "publiköverfall" genom att ge en utomhuskonsert vid Båstads köpcentrum Lyckantorget. Konserten vänder sig till barn och unga, alla tänkbara och icke tänkbara Båstadsbor som råkar befinna sig i närheten av denna happening. Huvudtemat är "Ursprung" och målet är att med denna happening belysa detta begrepp, dels med musik, musiker och musik som lyfter folk- och "ursprungsmusik" ur svenskt perspektiv, dels genom att öppna för betydelsen för alla folkslag med närheten till sitt ursprung kulturellt och musikaliskt.

 

29 juni: Davids Angels på Bangen Jazz & Blues i Sandviken

Bangen Jazz & Blues i Sandviken är en traditionell jazzfestival som i år arrangeras för 27 gången. Musiken som ges på festivalen är till stor del "kommersiell" jazz och blues, men Bangen vill gärna bredda sig och anlita framförallt jazzakter med mer moderna inslag. En prioriterad målgrupp är Sandvikens nya medborgare, inflyttade personer från andra länder och kulturer, liksom deltagarna från jazzkursen för ungdom, Bangen Jazz Collective, som äger rum samtidigt som festivalen.

 

1-8 juli: Kammarmusikvecka – Boda Hembygdsförening

Boda Hembygdsförening har sedan 1980-talet gott anseende som arrangör av traditionell folkmusik i olika former: musikarrangemang, konserter, danskvällar och kursverksamhet. Nu vänder Boda Hembygdsförening blicken mot en för föreningen helt ny genre och skapar med stöd av Ny(a)modigheter en ”Kammarmusikvecka” med fyra konserter med olika kammarmusikensembler. Med satsningen söker sig föreningen nu mot en helt ny målgrupp med målet att konserterna ska ha en sådan variation av konstnärliga uttryck och utövare att de kan intressera en bred publik. Föreningen kommer också att lägga stor vikt vid att ha en jämlik bokning av kvinnor och män på sin konsertscen.

 

15 juli 2017: Musik i kretslopp

Musik i kretslopp – en konsert som förenar och korsbefruktar musik och kultur och miljö – går av stapeln in Ingebo Hagar strax söder om Vimmerby. Ingebo Hagar arbetar kretloppsmässigt med en hållbar framtid som mål. Nu vill man, med stöd av Ny(a)modigheter, locka en yngre och brokigare målgrupp än den vanliga vid Sevedebygdens musikförenings konserter, alltså svenskfödda äldre kvinnor och män. Det gör man genom att erbjuda barnkonsert för de yngsta, dans och musik av Kulturskolan och kammarmusik och jazz för alla åldrar. Avkastningen från Musik i kretslopp går till inköp av solceller, vilka kommer att generera solel, vars intäkt går till Kulturskolan i Vimmerby.

 

15 juli: Goto80 på Hazeland

KulturKlubben ger konsert på Hazeland, ett kombinerat kultur- och aktivitetshus i en ombyggd industrilokal i Holmsund utanför Umeå. Konserten sker under ett konvent med fokus på spel i synnerhet (brädspel, rollspel, tvspel mm) och nördkultur i allmänhet och besökarna får höra en av Sveriges mest kreativa chiptune-musiker, Goto80 (Anders Carlsson). Med den första liveakten som KulturKlubben bokat, hoppas man locka ungdomar mellan 16 och 18 år som antingen är intresserade av, eller redan involverade i, spel och nörd-kultur samt Holmsundsbor överlag.

 

 

16 juli: Jazz i Parken

Jazz i Parken vill bjuda på nordisk mångfald genom att presentera ett band med musiker från tre nordiska länder, Island, Danmark och Sverige. Konserten, som vänder sig till barnfamiljer, genomförs i Gävle och åtföljs av två workshops, “Kommunicera via jazzmusik”, för barn max 9 år respektive max 14 år.

 

20 juli: Nino Ramsby på Kafé Nyfiket på Rättviks gammelgård

Kulturföreningen Kaos vill på Kafé Nyfiket ge plats för röster som inte får så mycket utrymme i det offentliga rummet. Nino Ramsby är musiker, konstnär och transaktivist, vilket ger en viktig dimension till föreningens övriga program. Kulturföreningen Kaos upplever att transpersoner ofta bortprioriteras eftersom de som bokar nöjer sig med att ha en jämn fördelning mellan kvinnor och män. Ju fler historier som delas, desto bättre tycker Kaos, som vill bidra till större förståelse och acceptans för personer som identifierar sig som transpersoner.

 

23 juli: Aurinofesti/Solfesten väcker nytt liv i midsommartraditionen i Övertorneå

Övertorneå har en lång tradition av festivalliknande midsommarfiranden som på senare år dött ut. Kulturföreningen Lava tänker återuppliva traditionen genom att skapa en ny välbehövlig scen – Aurinofesti/Solfesten – i Tornedalen för utbyte, inspiration, gemenskap av och för unga kulturskapare i regionen. Scenen ska även bidra till att fler faktiskt kan nå ut till en ny publik med sin musik.

Minoritetspråket Meänkieli ska vara lika självklart under arrangemanget som svenskan, för att vara inkluderande och för att lyfta meänkieli som ett relevant språk i unga tornedalningars vardag och kulturutövande. Målgruppen nyanlända är också en helt ny målgrupp för kulturarrangemang i Övertorneå. De få arrangemang som riktat sig till målgruppen har nästan aldrig varit arrangemang för alla dit även de är välkomna utan snarare specifika arrangemang för bara nyanlända.

 

24-29 juli: Petrud de Dacia

För tredje året ger Petrud de Dacia konserter i programmet Musethica. Ensembler bestående av
svenska och israeliska musiker spelar 6-8 konserter på demensboenden, flyktingförläggningar, sjukhus och så vidare. Här lär sig musiker möta en ovan publik – och en ovan publik att möta livemusiken.

 

27 juli: Sommarswing

Bullret bjuder på en gränsöverskridande konsert där barn och unga i Malmö spelar låtar från olika kulturer och stilar i swingtappning tillsammans med en professionell ensemble. Konserten avslutar en fyra dagars kurs i swing för barn och unga, där deltagarna och kursledarna spelar tillsammans. Den professionella ensemblen består av musiker från olika genrer, jazz, swing, klassiskt, folk och världsmusik som också är med och leder kursen. Med denna bokning vill Bullret involvera målgruppen till ett aktivt deltagande och skapa broar till ny publik. Därför arrangeras konserten på en ny plats i området Sofielund, där Bullret inte tidigare haft konsert –för att hitta till ny publik och nya samarbeten.

 

29 juli: Familjekonsert med Lisas under Västervik kammarmusikfestival (del 1)

Västervik Orkesterförening tänker bredda sitt konsertutbud och nå nya målgrupper genom att satsa på en familjekonsert med Lisas under Västervik kammarmusikfestival. Lisa Rydberg, violin och Lisa Långbacka, ackordeon, ger en repertoaren som växlar mellan barock, folkmusik och tango. Föreningen inleder med detta också ett långsiktigt samarbete med klarinettisten Staffan Mårtensson och pianisten Zlata Chochieva, där Staffan kommer att jobba med elever från kulturskolan och bland annat kommer att bjuda in alla elever årskurs 4 i hela Västervik kommun till en skolkonsert. Målet är att nå barn och ungdomar samt personer som inte brukar gå på våra ordinarie klassiska konserter.

Del 2 av projektet följer 25 november.

 

Juli: Pedram Shahlai Trio under Yranveckan i Österund

Klubb SAM ger en konsert med Pedram Shahlai Trio på en utomhusscen i Surfbukten under Yranveckan i Östersund. Pedram Shahlai är en virtuos kurdisk violinist bosatt i Sverige som bland annat medverkar i bandet Golbang och Polar Music Prize-ensemblen. I Surfbukten hänger det en massa ungdomar på dagarna och kvällarna, särskilt under Yranveckan, och Klubb SAM vill i sommar bjuda dem på trions oemotståndliga världsmix i toppklass med kurdisk brytning. Dessutom samarbetar Klubb SAM med initiativet Hej Främling, som jobbar med nyanlända flyktingar och bjuder dem till konserten.

 

Juli: Majas Alfbetssånger under Sommar i Almen

Visklubben Hallen ger under projektet Sommar i Almen i Karlstad Majas Alfbetssånger med Kerstin Andeby & Peter Wanngren, ett barnprogram med de kända sångerna av och med kompositören och en barngrupp på scen. Målet är att under sommaren nå ut med visor utanför visklubbens "vanliga" medelålders publik: ungdomar, barn, invandrare genom att erbjuda ett brett program som vid olika tillfällen attraherar olika "nya" publikgrupper och väcker intresse för visor och livemusik.

 

8 augusti: Åkervinda på Kafé Nyfiket, Rättviks gammelgård

Åkervinda, en grupp bestående av fyra sångerskor, spelar en blandad repertoar av traditionella folkmusiklåtar, men har också rötter i jazzen. Tillsammans plockar de fram gamla folkmelodier och skapar nya spännande arrangemang där traditionella visor blandas med improvisation och jazzharmonik. Åkervinda vill förmedla kvinnors historier och ta upp frågor som uppstod för längesen, men är aktuella än idag, i folkmusiken – en scen som länge varit dominerad av män trots att traditionen har varit en både manlig och kvinnlig domän. Med denna konsert vill Kulturföreningen Kaos nå ungdomar i Dalarna samt entusiaster av folk- och jazzgenren.

 

11 augusti: Opera Singh-along

Under Kalmar kommuns Stadsfest ger Kalmar Musiksällskap en mycket annorlunda konsert på Stortorget mitt i staden: Opera Singh-along. Publiken förväntas bestå av flera tusen personer i alla åldrar och med olika etniska bakgrunder som engageras i allsång där operasångaren Rickard Söderberg lyfter fram den klassiska/symfoniska operamusiken. Att konserten anordnas under Stadsfesten, bland en mängd andra aktiviteter på det offentliga Stortorget, utan att någon entrékostnad ta ut, borgar för en mycket differentierad publik av vilka många inte tidigare besökt konserter av denna typ.

 

11 augusti: World Music Café under Change Music Festival i Kungsbacka

Under Change Music Festival, med tema "Voyages", anordnas ett World Music Café i Kulturhuset Fyren i Kungsbacka. Festivalen engagerar Kristina Issas band och en rad lokala artister med olika ursprung och erfarenheter av att flytta musikaliska traditioner mellan världsdelar och låta ny musik uppstå. Det ges också en barnkonsert i direkt anslutning till caféet. Change Music Festival är i grunden en kammarmusikfestival som nu engagerar en ung ensemble med världsmusik/pop-prägel för att bryta konventioner på flera sätt. Festivalen får därigenom också en ny publik, då World Music Café vänder sig till en mix av nyanlända och etablerade hallandsbor, både med svensk och icke-svensk bakgrund - alla som vill mötas, lyssna på musiken och umgås.

 

11-18 augusti: Improviserad stadsbildskonsert under MalmöFestivalen

C-Y Contemporary vill ta musiken dit där människorna är istället för tvärt om. Det tänker de göra genom att arrangera konserter på offentliga platser, i detta fall mitt i stadsbilden kring matstånden under MalmöFestivalen 2017. C-Y Contemporary vill utmana både publiken och sig själva med de förutsättningar som råder och inte bara anar, utan förväntar sig kulturkrockar när de i det offentliga möter en oförberedd publik utan att på förhand ha kommit överens om ett. Publiken, alla typer av människor i alla åldrar som är på resande fot, i vardagen och eller i livet kan också omfatta de som av ekonomiska och eller kulturella skäl i vanliga fall inte söker upp befintliga etablerade konsertlokaler och tillfällen.

 

12 augusti: Tombolakonsert under Kalvfestivalen

Under Kalvfestivalen 2017 ska den gamla folkskolan förvandlas till ett klingande kalejdoskop där avståndet mellan publik och musiker minimeras. Publiken drar ur en tombola en lott på vilken ett av flera rum i folkskolan står skrivet. I det rum lotten anvisar väntar en intim och kort konsertupplevelse tillsammans med en musiker som kan komma från England, Spanien, Polen eller Italien. Därefter tar man ny lott och slussas på det viset runt i huset under två timmar, drivandes än hit, än dit mellan olika musikaliska uttryck. Som avslutning samlas alla i den gamla gymnastiksalen där ett slags sammanfattning i klingande form tar vid.

 

15-20 augusti: Familjekonsert med Djurens Karneval under Göteborgs Pianofestival

Göteborgs Pianofestival arrangerar för första gång en stor "kammarmusikalisk" konsert som en familjekonsert på Artisten i Göteborg. Konserten är riktat till alla målgrupper och passar både för stora och små. Flera musiker anlitas och vid sidan om, för att göra konserten ännu attraktivare, kommer en berättare och en bildkonstellation att medverka på scen.

 

25-26 augusti: Tjäröfestivalen, en extraordinär konst- och musikupplevelse i Blekinge skärgård

PLX Kulturförening har ambitionen att skapa en festival för ”ung”, samtida konst och musik på Tjärö med utgångspunkt i ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Det gör man genom att bjuda på en internationell samling av artister med särskilt fokus på performativ konst. Ett av de övergripande målen är att bidra till ökad jämställdhet inom den elektroniska/konstundergroundscenen. Festivalen blir en arena och mötesplats för olika grupper och konstellationer som tillsammans vill vara med och bidra till skapandet av en festival som präglas av acceptans, mångfald och jämställdhet.

 

 

26 augusti: Elsas Eget Omdöme på Kippers

Blue Bird Jazz Club presenterar Elsas Eget Omdöme på Kippers kvällen efter Gamlegårdens Kulturdag, för att aktivt locka dit en ny publik. De senaste fyra åren har Blue Bird Jazz Club integrerat delar av jazzfestivalen på Gamlegårdens Kulturdag. Där har vi presenterat allt från Gunhild Carling och Ida Sand till Mia Dyberg/Christian Balvig och Badortsbandet. Nu vill klubben locka den publiken till sin vanliga scen. För att göra det tar man hjälp av områdets egen kulturförening – Ibn Rushd – som Blue Bird Jazz Club tror kommer att locka med sig folket där in till "stadens scen".

 

Augusti: TV-spelsmusik under Öbacka Jazz och Bluesfestival

I samband med Öbacka Jazz och Bluesfestival i augusti 2017 kommer Öbacka Jazz & Blues att anordna en konsert i en tom affärs- eller restauranglokal i centrala Härnösand. På programmet står musik från Super Mario Bros & The Legend of Zelda, det vill säga TV-spelsmusik och improvisationer omkring den med lokala professionella musiker för att nå en ny publik, framför allt unga som aldrig varit på en jazzklubb.

 

9 september: Sing Along Baby! i Folkets Hus i Lidköping

Lidköpings Konsertförening arrangerar Sing Along Baby!, en konsert med allsång och instrumentvisning för barn 1-8 år tillsammans med sina föräldrar. På scen: Lina Nyberg och Vindla-kvartetten. Lidköpings Konsertförening har en klassisk repertoar med framförallt kammarmusik och körverk riktad till traditionell konsertpublik och har aldrig tidigare anordnat konsert för barn.

 

11-17 september: Ambient Morning på Stadsbiblioteket i Gävle

Föreningen Lamour arrangerar PUSH-festivalen, som i år kommer att vara utspridd över Gävle under en vecka. Inom ramen för detta arrangeras en morgonkonsert på Stadsbiblioteket i Gävle under namnet Ambient Morning. Ambitionen är 60 % kvinnor på scenen, men Lamour ser främst möjlighet till publikbreddning genom att ge konserten på Stadsbiblioteket i Gävle. Stadsbiblioteket är välbesökt och har ett stort spektrum besökare i alla åldrar, med olika kulturell och etnisk bakgrund och är också väl anpassad för funktionsvariationer. Föreningen Lamour, som arrangerar konserter inom elektronisk, left field och nutida konstmusik, bedömer att en stor del av publiken kommer att vara bibliotekets ordinarie besökare. PUSH har tidigare hållit till på Gasklockorna, vilket inte bjudit in till spontana besök från denna publikskara, varför Stadsbiblioteket är ett steg i rätt riktning vad gäller publikbreddning.

 

21 september: Gratis scen på Folkfesten i Alvesta

Går det att presentera ett swingjazzband på en folkfest och med hjälp av det locka en helt ny målgrupp till vår ordinarie jazzklubb? Det frågar sig Alvesta Jazz & Blues, som under Folkfesten i Alvesta i september kör en "vanlig jazzklubbskonsert" på en stor öppen och gratis scen. Syftet är att genom musik och aktiv information om den ordinarie klubbverksamheten locka nysvenskar som besöker Folkfesten, men som aldrig varit på klubben, att hitta till Alvesta Jazz & Blues under den fortsatta hösten.

 

30 september: Heavy Metal Action Night

I jakten på en mer jämställd musikscen hamnar en mansdominerad genre som hårdrocken ofta på efterkälken. Receptet är en heavy metal-festival med jämställd line up, menar Heavy Metal Action Night, som inte säljer in festivalen med jämställdhetsaspekten mot publik, utan låter det vara en naturlig del av vad man som arrangör strävar efter. Heavy Metal Action Night samarbetar med festivalen Muskelrock som också har den publik man vill nå ut till.

 

September: Minifestival under Norrköpings Kulturnatt

Republik arrangerar en minifestival med fritt inträde i Laxholmskällaren under Norrköpings Kulturnatt. Fokus ligger på kvinnliga artister i genren techno/electro med minst en internationell akt. Främst vänder sig festivalen till ungdomar som inte brukar kunna se den här typen av konserter på grund av 18-årsgräns på andra ställen.

 

8 oktober: ”Tjena känslor” med Sexton strängar

För första gången bokar Örebro Kammarmusikförening en grupp med en konsert som riktar sig till barn. Stråkkvartetten Sexton strängar utforskar det här med känslor – med musiken som farkost slungas barnen ut på en fartfylld och omväxlande känsloresa. Barnen, som är mellan 4 och 8 år lyssnar, sjunger, deltar och känner i föreställningen. Örebro Kammarmusikförening ser den här konserten som startpunkt i arbetet att utvidga sin kammarmusikserie till att också innefatta barnkonserter.

 

10-11 november: Stationen arrangerar tvådagarsfestival i Örebro

Kulturföreningen Stationen arrangerar en tvådagarsfestival i Örebro. Föreningen, som funnits sedan 2012, har tidigare fokuserat på att boka mindre akter till mindre spelställen. Denna gång är första gången man, med stöd av Ny(a)modigheter, vågar sig på att boka en riktigt stor headline, och dessutom första gången föreningen ger sig på att arrangera en festival. Bland banden som bokats finns amerikanska legenderna Slapshot, som ska ge sig ut på turné under hösten. Tanken är dock festivalen ska erbjuda en majoritet av svenska band för unga och unga vuxna från Örebro län men också från övriga Sverige.

 

18 november: Gratiskonsert med Anna Högbergs Attack!

På PM Tak i Växjö presenterar Jazz i Växjö en gratiskonsert med Anna Högbergs Attack! som får möta två helt nya och diametralt olika målgrupper. PM Tak och PM & Vänner ståtar med en Guide Michelin-stjärna och har en etablerad målgrupp bestående av de mest väletablerade i Växjö. Nu vill Jazz i Växjö, väl medvetna om att de som bor på Araby är en långt ifrån homogen grupp, tillsammans med Medborgarkontoret Araby locka en helt ny målgrupp till jazzscenen och PM Tak.

 

25 november: Skolkonsert för årskurs 4 i Västervik (del 2)

Västervik Orkesterförening tänker bredda sitt konsertutbud och nå nya målgrupper genom att satsa på en familjekonsert med Lisas under Västervik kammarmusikfestival. Lisa Rydberg, violin och Lisa Långbacka, ackordeon, ger en repertoaren som växlar mellan barock, folkmusik och tango. Föreningen inleder med detta också ett långsiktigt samarbete med klarinettisten Staffan Mårtensson och pianisten Zlata Chochieva, där Staffan kommer att jobba med elever från kulturskolan och bland annat kommer att bjuda in alla elever årskurs 4 i hela Västervik kommun till en skolkonsert. Målet är att nå barn och ungdomar samt personer som inte brukar gå på våra ordinarie klassiska konserter.

 

Höst 2017: Musik i det offentliga rummet – C-Y Contemporary

C-Y Contemporary vill ta musiken dit där människorna är istället för tvärt om. Det tänker de göra genom att arrangera konserter på offentliga platser, som järnvägsstationer. C-Y Contemporary vill utmana både publiken och sig själva med de förutsättningar som råder och inte bara anar, utan förväntar sig kulturkrockar när de i det offentliga möter en oförberedd publik utan att på förhand ha kommit överens om ett. Publiken, alla typer av människor i alla åldrar som är på resande fot, i vardagen och eller i livet kan också omfatta de som av ekonomiska och eller kulturella skäl i vanliga fall inte söker upp befintliga etablerade konsertlokaler och tillfällen.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats