jazzkurs Vänersborg

Här vill vi samla alla fantastiska jazzkurser som finns runtom i Sverige. Har vi missat någon kurs här nedan? Har någon lagt ner eller startat upp? Maila gärna information och länk till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Stort tack till er som hjälper oss att hålla listan uppdaterad! På länkarna nedan hittar du mer info om kurserna.


Kortare kurser

Blue House Youth Jazz Festival i Stockholm (Inställt 2020)

Sveriges största jazzfestival för ungdomar. Under tre dagar fylld med konserter, seminarier, storbands-SM, jazzensembletävling. Huvudarrangör är Stockholms Konserthus och Svensk Jazz är medarrangör.
Webbsida
Facebooksida

Jazzkurser på Visingsö (i januari och på sommaren)
Unna dig en veckas spelglädje eller sångsemester på Visingsö! Upplev några intensiva dygn i sällskap med andra hängivna musikälskare. På Visingsö folkhögskola - Braheskolan finns ett dussintal hus för boende och musicerande. Ingen åldersgräns.
Webbsida
Facebookgrupp

Storbandskurs på Bollnäs Folkhögskola (sommar)
En storbandskurskurs för dig som spelar blåsinstrument och vill utveckla ditt spelande tillsammans med bland andra Ann-Sofie Söderqvist och Bertil Fält. Kursen vänder sig till dig som spelar blåsinstrument och är intresserad av jazz. Under ledning av rutinerade musiker, arrangörer och storbandsledare - tillsammans med ett professionellt komp - får du testa på och utvecklas som blåsare i en större ensemble.
Webbsida

Jazz & Improvisation (sommar)
Kurs i ensemblespel på Bollnäs Folkhögskola med gruppen Flux - Mattias Windemo (gitarr), Pär Ola Landin (kontrabas) och Jon Fält (trummor). Anmälan sker som färdig grupp i minst kvartettformat. Målsättningen är att göra kurser med hög intensitet där deltagarna genom reella upplevelser får lära sig jazzens språk och timing.
Webbsida


Jazzkurs på Wiks Folkhögskola (sommar)
En kurs för dig som har spelat ett tag och vill ägna koncentrerad tid åt intensivt musicerande med andra musikälskare. Tyngdpunkten ligger på ensemblespel och på att ha kul tillsammans. Kursens 30 deltagare delas in i mindre grupper och får under instruktion av kursens lärare möjlighet att prova på och fördjupa sig i flera olika stilar inom den afroamerikanska genren. I kursen ingår även teori, improvisationsövningar och repertoarkännedom. Varje kväll är det öppna jam och andra aktiviteter med jazzig inriktning. Kursen avslutas med en offentlig konsert där samtliga musiker deltar.
Facebooksida
Webbsida

Jazz 'n blues Academy på Sigtuna Folkhögskola (sommar)

Kurser i jazzensemble, solosång och storband under två veckor efter midsommar på Sigtuna Folkhögskola. Erfarna musiker och pedagoger håller i kurserna som riktar sig till dig som söker musikalisk utveckling och ny inspiration.
En etablerad jazzkurs som sedan hösten 2019 drivs av Thomas Berglund och Jonas Waldfeldt.
Webbsida
Facebooksida

Jazzkurs Vänersborg (sommar) 
Jazzkurs Vänersborg vänder sig till musicerande ungdomar i åldern 13-25 år, som går på kulturskola, gymnasium, folkhögskola eller högskola. Du kan vara helt nybörjare på jazz eller spelat i flera år, det spelar ingen roll!
Webbsida
Facebooksida

Jazzimprovisation på Åsa Folkhögskola (sommar)
Kursen i jazzimprovisation är till för dig som spelat ett tag och vill utveckla din improvisationsförmåga tillsammans med andra. Vi jobbar i flera mindre ensembler, komp och med två till fyra blåsare. På programmet står både teori och konserter. Under veckan studerar vi afroamerikansk musik i olika stilar och från olika tidsepoker. Vi jobbar både med gehörsinlärning och noter. Och så jammar vi, givetvis! Lärare: Sven Berggren, Kenji Rabson, Bo Söderberg och Petter Karlsson.

Webbsida

Blekinge Jazz & World (sommar)
I somras arrangerades vårt 16:e år med sommarkursen Blekinge Jazz & World.

Det blir världsmusik, jazz, clinics, sång, slagverk, improvisation, ensemblespel, konserter och jam.....o.s.v. Alltså en fylld vecka av spel och inspiration där man själv har stora möjligheter att själv välja bland de clinics man är mest intresserade av. Kursen har också blivit en populär fortbildning för pedagoger och musiklärare runt om i Sverige. Kursen har genom åren blivit en tradition för många, men vi ser också flera nya ansikten. Bland våra kursledare i år hittar du bl a Anders Hagberg (sax, flöjt), Lars Jansson (piano), Malin Foxdal (sång), Magnus Zetterlund (mandolin, gitarr), Niclas Höglind (gitarr) och Kristofer Johansson (trummor, slagverk) och Astrid Selling (fiol)
Webbsida
Facebooksida

Jazzakademin Södra Öland (främst kurser på sommaren, men även andra tillfällen)
Kursen vänder sig till dig som är 16 år och uppåt med intresse för jazz och vill utveckla ditt spel/sång tillsammans med andra. I år erbjuder vi mycket gruppspel, improvisation och olika workshops.

Naturligtvis jammar vi på kvällarna men det finns också tid för eget spel. Våra jazzdagar har vi på Allégården i kastlösa på södra Öland. Kurskostnad 3 000 kr, mat ingår men du står för eget boende. Naturligtvis hjälper vi till med detta. Årets lärare är Anette Castell sång, Jonas Castell bas, Adam Ross trummor, Jens Nilsson sax och flöjt och PO Rylander piano.
Kontakt: Lisa Lundqvist, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telefon 070-383 10 04
Facebooksida

Jazzkurs på Katrinebergs Folkhögskola (sommar)
På sommaren arrangerar Falkenberg Jazz & Bluesförening tillsammans med Falkenbergs kulturskola en jazzkurs på Katrinebergs folkhögskola. Kursen riktar sig till Dig som vill tillbringa en skön sommarvecka med massor av jazzmusik, god mat och ett utmärkt boende, utveckla Dina kunskaper inom jazz­improvisation, såväl i grupp som individuellt, få nya intryck och inspiration genom att spela tillsammans med några av landets bästa jazzmusiker, knyta nya kontakter mm. Kursen är även lämplig som fortbildning för musiklärare.
Webbsida

Bangen Jazz Collective (sommar)
Bangen Jazz Collective är en jazzkurs för dig som är mellan 14 och 19 år och som har några års erfarenhet på ditt instrument (instrument/sång). Kursen leds av några av landets främsta jazzpedagoger och pågår onsdagen den 24 juni till lördag den 27 juni iSandvikens och är både till för dig som aldrig tidigare spelat jazz eller redan är en jazzmusikant. Kursens fokus är ensemblespel och du kommer att få en trygg och inspirerande undervisning efter dina egna förutsättningar. Utöver ensemblespel så blir det gemensamma instrumentträffar, workshops och masterclasses. Under morgon- och kvällstimmarna kommer det att finnas möjlighet till egen övning, jam eller andra planerade aktiviteter. Hos oss kommer du att kunna utveckla dig som musiker och få möjlighet att träffa nya vänner, knyta kontakter och hitta nya spelkompisar.

Deltagaravgiften är endast 500 kr och inkluderar allt - undervisning, mat och logi. Dessutom har alla kursdeltagare fri entré till Bangen Jazz & Blues Festival från fredag till söndag.
Webbsida

Jazzvecka i Höga Kusten (sommar)
Välkomna till vår populära jazzkurs för ungdom 15-25 år i Härnösand i regi av Scenkonstbolaget! För femtonde året i rad kör vi nu en vecka laddad med jazzmusik och socialt umgänge.
Webbsida
Facebookgrupp för de som varit eller ska vara med på kursen

Ensemblespel - Västerbergs folkhögskola (sommar) 
Vi spelar musik tillsammans från den afroamerikanska traditionen t ex jazz, blues, soul, pop. Grundläggande musikteori och gehörsövningar ingår. Du bör ha grundläggande förkunskaper i ditt instrument.
Webbsida 

Popkollo Jazz (sommar)
Tjejer 14-18 år. För att gå på Popkollo Jazz behöver du ha erfarenhet av att spela ett instrument. Det kan vara lite eller mycket, kanske har du lärt dig spela själv hemma, är med i ett band, gått ett år i musikklass eller på kulturskola. Du behöver inte kunna spela efter noter eller kunna vad ackorden heter, det viktigaste är att du är sugen på att improvisera med hjälp av ditt instrument! Om du är osäker på om lägret passar dig, maila oss och fråga! Instrumenten kan vara: sång, gitarr, piano, saxofon (olikas orters), klarinett, fiol, elbas, kontrabas, trummor, slagverk eller trombon. När du anmäler dig till kollot anger du vad du spelar för instrument. Till kollot kommer verksamma musiker och artister inom jazz-genren. Susanna Risberg beskrivs som ett av den svenska jazzscenens nya stjärnskott. Vid 22 års ålder har hon redan hunnit vara solist med ett flertal storband och symfoniorkestrar, turnérat landet runt, fått gitarrspons av Fender och pluggat på Berklee College of music i Boston.
Facebook

Jazzcentrum Kulturskolan Stockholm (terminsvis)
Jazzcentrum är en terminskurs och mötesplats för unga musiker 15-22 år som vill fördjupa sina kunskaper och utvecklas inom jazz och närbesläktade genrer. Kanske vill du så småningom söka vidare till folkhögskolor eller musikhögskolor. Lärare: Peter Bylin, Mats Byström, Robert Nordmark, Kenji Rabson, Mikel Ulfberg och Fredrik Oscarsson. Ensemble, musikteori och improvisation äger rum på torsdagkvällar i Högdalen. Lektioner i huvudinstrument kan även ske andra dagar och i andra lokaler. Kursen anordnas av Kulturskolan i Stockholm och är en del av Kulturskolans Avancerade Program KAP. Kostnad: 2 000 kr/termin för elever skrivna i Stockholm. I mån av tillgång kan plats finnas för den som bor i en annan kommun till en kostnad av 3 000 kr. Antagning gör varje år i slutet av maj. Anmälan till provspelning görs senast någon vecka innan. Information om anmälan och provspelning finns på Kulturskolans webbsida: www.kulturskolan.stockholm.se
Infobroschyr med mer info
Kontaktperson antagning:

Lennart Wårdh, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 08-508 318 24

Sommarkurs i ensemblespel och improvisation
Detta är en kurs för dig som sjunger eller spelar saxofon, piano, gitarr, bas eller trummor. Här kommer du att få spela/sjunga inom stilarna jazz/blues/soul /rock. Du bör ha sjungit/spelat ett par år och vara intresserad av att prova nya saker. 
Lärare för kursen är: Amanda Sedgwick, Annika Skoglund Strååt, Mats Byström, Sven-Erik Granholm och Peter Bylin. 
Webbsida

Jazzutbildningar på folkhögskola

Jazzmusikerlinjen på Skurups folkhögskola
Yrkesinriktad utbildning för jazzmusiker som vid sidan av ensemblespel utbildar dig i marknadsföring, ekonomi, media och musikerpraktik. 
Webbsida

Jazzlinjen - Fridhems folkhögskola
Fridhems jazzlinje har under flera decennier varit en av de ledande musikutbildningarna i Sverige. Utbildningens mål är att ge dig redskap så du kan utvecklas till en självständigt skapande musiker.
Webbsida 

Musiklinje - inriktning Jazz, Pop & Rock, Kävesta folkhögskola
Musiklinje med inriktning jazz, pop och rock för dig som vill spela mycket, göra många konserter, studera i en lugn miljö nära staden samt få en välorganiserad utbildning.
Webbsida

Musiklinje inriktning jazz & improvisation - Liljeholmens folkhögskola

Musikstudier med fokus på musik ur afroamerikansk tradition samt spela tillsammans i ensemble/band och improvisation.
Webbsida

Introduktionsår i jazz / Eftergymnasial musikerutbildning - Birka folkhögskola

Sök till Birkas Introduktionsår och ta chansen att förverkliga din dröm i en musikaliskt kreativ miljö! Eller gå en 1-årig eftergymnasial utbildning i antingen jazz, folkmusik eller klassisk musik.
Webbsida

Jazzkurs - Wiks folkhögskola

En kurs för dig som har spelat ett tag och vill ägna koncentrerad tid åt intensivt musicerande med andra musikälskare. Kursen avslutas med en offentlig konsert där samtliga musiker deltar.
Webbsida

Jazzimprovisation - Åsa folkhögskola
Kursen i jazzimprovisation är till för dig som spelat ett tag och vill utveckla din improvisationsförmåga tillsammans med andra.
Webbsida

Musiklinjen - Billströmska folkhögskola
Linjen har ensemblefokus med genremässig bredd. Du kan gå antingen på jazz/pop/rock eller klassiskt.
Webbsida 

Musiklinjen - Helsjöns folkhögskola

Jazz, pop, rock och klassiskt. Utmärkande för musiklinjen på Helsjön är den stora genrebredden. Fokus på din solistiska utveckling på ditt instrument och på att du blir en rutinerad ensemblemusiker.
Webbsida

Musiker jazz - Framnäs folkhögskola

Sväng, improvisation och ditt eget skapande präglar vår musikkurs Jazz. Ge dig själv chansen att utveckla dig på ditt huvudinstrument och i ensemblespel med andra som också älskar jazz.
Webbsida 

Musik inriktning mot jazz - Sundsgårdens folkhögskola
Sundsgårdens musiklinje är en musikutbildning med omfattande konsertverksamhet. På jazzlinjen kan du välja piano, gitarr, bas, trummor, sång eller blås. Ensemble är en viktig del i utbildningen.
Webbsida 

Musiklinjen - S:t Sigfrids folkhögskola
Linjen har fyra inriktningar: klassisk, jazz, rytmik, komposition. Undervisning i huvud- och ett biinstrument, kör klassisk- och/eller jazzensemble, rytmik och musikteori. Musikhögskoleförberedande.
Webbsida 

Musiklinje jazz - Sjöviks folkhögskola

Fokus ligger på ensemblespel, men du studerar även improvisationsteori, jazzgehör och arrangering. Samarbete med jazzklubben i Avesta.
Webbsida 

Jazzlinje - Geijerskolan
Tyngden ligger på ensemblespel och improvisation! Du utvecklas som musiker och förbereds även för vidarestudier. Huvud- och biinstrument, teori, musikhistoria, ensembleledning, allt med afroinriktning.
Webbsida 

Jazzlinjen - Bollnäs folkhögskola

Musikerutbildning med jazzinriktning där fokus ligger på ensemble, huvudinstrument, teori/arrangering och gehörslära. Du kan välja ytterligare tillvalsämnen som ensembleledning, ergonomi, formlära mm.
Webbsida

Jazz inriktning blåsinstrument och storband - Bollnäs folkhögskola
Ettårig kurs som riktar sig till dig som spelar blåsinstrument med fokus på jazz. Tillsammans med kompmusikerna på vår andra jazzutbildning kommer vi skapa ensembler där ni som blåsare står i centrum.
Webbsida 

Musiklinje jazz - Lunnevads folkhögskola
Jazzinriktningen är till för dig som vill musicera med andra på en hög nivå och samtidigt utveckla dina musikaliska färdigheter. Vi lägger också stor vikt vid din personliga utveckling.
Webbsida 

Musiklinje Afro/Jazz - Oskarshamns folkhögskola

Ditt instrument och ensemblespelet är de delar av musiklinjens innehåll som vi lägger störst vikt vid. Du får syssla med olika stilar inom den afro-amerikanska musiken men med tyngdpunkt på jazz.
Webbsida 

Musiklinjen - Ljungskile folkhögskola

Tre inriktningar: klassisk gitarr, klassiskt slagverk och afro/jazz. Utbildningen ger konstnärlig kompetens och musikteoretisk förståelse.
Webbsida 

Musiklinjen college - Ingesunds folkhögskola

Musiklinjen College är en unik studiegång som förbereder dig inför antagningsproven till högre musikstudier. Linjen riktar sig till dig som behärskar ditt instrument väl och har goda kunskaper inom musiken.
Webbsida 


Jazzutbildningar på högskolenivåg

På landets sex musikhögskolor erbjuds jazzutbildningar med inriktning musiker och lärare. Besök respektive skolas webbsidor för att få en bättre bild av exakt vilka utbildningar som erbjuds på respektive skola. 

Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (KMH)
Webbsida

Högskolan för scen och musik i Göteborg (HSM)
Webbsida 

Musikhögskolan i Malmö
Webbsida

Musikhögskolan i Örebro
Webbsida

Musikhögskolan i Ingesund, Arvika

Webbsida 

Musikhögskolan i Piteå
Webbsida 




Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats