Vi försöker löpande uppdatera denna information. Fortsätt gärna meddela oss hur ni agerar och tänker.

2020-04-01: Idag gick Folkhälsomyndigheten ut med föreskrifter och allmänna råd till många olika verksamheter och grupper. Läs deras råd och uppmaningar, t ex till Föreningar, här!

2020-03-31: Idag skickade Föreningen Sveriges Jazzmusiker ut en guide med sammanställda tips till musiker i Coronakrisen. Ladda ner den här.

2020-03-27: Idag förbjöd regeringen sammankomster med fler än 50 personer. Läs mer t ex här.

2020-03-26: Idag har Kulturrådet mailat ut ny information ang. Coronakrisen till musikarrangörer. Ladda ner informationen här!

2020-03-25: Flera alternativa projekt med fokus på streaming eller inspelning har startats av klubbar och andra aktörer. Kolla in några av satsningarna här nedan! Har du fler tips? Skicka gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Stay Afloat - streamingfestival från Jazzclub Nefertiti den 28 mars (arr. Knutpunkt Nefertiti)
Stockholm Jazz Streaming från jazzklubb Fasching premiär den 27 mars (arr. Pål Nyberg)
Stockholm Corona Sessions (arr. Jazzagenturen)
Bring it home - en livestreamplattform (arr. MTA Produktion m fl)

2020-03-24: Idag meddelade även Nefertiti att de på obstämd framtid stänger klubben pga. Coronaepidemin. Läs mer här.

2020-03-21: Kulturminister Amanda Lind om krisstödet på 500 miljoner till Kulturens: ”Detta stöd har vi sagt ska gå till föreningar, arrangörer och enskilda kulturskapare runt om i landet. De drabbas hårt av coronavirusets effekter.” Läs mer t ex här.

2020-03-20:

Idag kom information om att Jazzahead i Bremen den 23 - 26 april ställs in och flyttas ett år framåt till den 29 april - 2 maj 2021. Läs mer här.

Efter en enkät vi gjort för Svensk Jazz arrangörsmedlemmar, räknar de 58 arrangörsföreningar som har svarat, med att de behöver ställa in 396 konserter fram till den 31 maj. Detta innebär ca 20% av årets konserter. De beräknar att kunna flytta 155 av dessa till ett senare datum. Beräknad förlust av intäkter fram till den 31 maj landar på 15 778 000 kr. Om läget förblir det samma in på hösten, kommer förstås situationen bli en helt annan. 
 

Kulturrådet har idag meddelat oss att de just nu förbereder information för musikarrangörerna som beviljats bidrag för 2020 och kommer att kontakta dem nästa vecka.

Med anledning av kulturminister Amanda Lind aviserade krisstöd på 500 miljoner kronor till kulturområdet, förbereder Kulturrådet också just nu underlag för detta. De hänvisar också till sin hemsida där uppdateringar kommer att ske löpande. Läs mer här.

Krisfonden för jazzmusiker inrättades akut i väntan på ett statligt krispaket för kulturlivet. Idag presenterade kulturminister Amanda Lind ett första sådant paket. 500 miljoner kronor är nu avsatta till krisstöd för kulturen. Läs mer t ex här.

Krisfondens kommitté har därmed beslutat att fonden kommer att gälla för mars och april månad. Deadline för både ansökan och bidrag till fonden sätts till 15 april och stöd kommer därefter att betalas ut. Krisfonden för jazzmusiker kommer efter detta att upphöra. Läs mer här.

 

2020-03-19: Se Kulturrådets svar på frågor som "Kommer bidrag krävas tillbaka?" och "Vilka kostnader kan godkännas när konserter ställs in?" på denna länk!

2020-03-18: Idag meddelade Fasching att de bestämt sig för att stänga klubben helt till den 24 april. Läs mer här.

2020-03-17 Fler och fler jazzkonserter verkar i nuläget att ställas in. Både på initiativ av musiker, som inte kan ta sig till giget, och arrangörer, t ex då majoriteten av publiken är 70 plus, en grupp som ju just nu ombeds av regeringen att stanna hemma. Den vanligaste lösningen just nu verkar vara att försöka flytta fram konserterna till hösten.

Under helgen och veckan har många konserter trots allt genomförts, många med en mycket decimerad publik till följd. Detta håller ju inte i längden. Och hur gör man när det inte finns fler höstdatum att flytta konserter till?

Eftersom Force majeure verkar vara svårt att åberopa, så verkar det som att flera av er försöker hitta en kompromiss, en lösning, där båda parter - arrangör och musiker - delar på förlusten - dvs. i praktiken kommer överens om att arrangören, trots inställd konsert, betalar en del av överenskommet gage.

2020-03-16 Vi kan konstatera att de som kommer drabbas allra värst och först i Corona-krisen är de fritt verksamma musikerna och artisterna. Vi ser redan nu många musiker som undrar hur de ska klara våren ekonomiskt. Det är en sak att företag och föreningar tappar intäkter - det är nog så allvarligt för samhället på sikt - en annan sak när det direkt drabbar en människas privatekonomi. Nu har Svensk Jazz m fl startat en krisfond för jazzmusiker. Läs mer här!

2020-03-14 gick Folkhälsomyndigheten ut med information och verktyg för arrangörer av publika evenemang i Sverige: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-arrangorer-av-evenemang/

2020-03-12 Så här informerar Musikerförbundet angående inställda konserter: Se artikel här!
 

2020-03-12 Just nu pågår diskussioner om att arrangörer skall erhålla bidrag från staten med anledning av regeringens beslut. Ett sådant bidrag kan bli nödvändigt för såväl arrangörer som artister och musiker som nu står inför direkta inkomstbortfall. Svensk Jazz kommer tillsammans med våra systerorganisationer att bevaka utvecklingen av detta.

 

 

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats