Den 25–28 april var det åter dags för den internationella jazzmässan Jazzahead att gå av stapeln i Bremen, Tyskland. Drygt 3500 delegater från sextio nationer hade samlats för att under ett par dagar mötas kring allt det som är jazz idag. Från Sverige reste drygt 65 personer och Svensk Jazz fanns förstås på plats för att bevaka mässan och träffa samarbetsparter. Vår närvaro på mässan känns viktig för att underhålla såväl internationella som nationella kontaktnät.

Jazzahead header

Norge var årets partnerland och bjöd på Norwegian Night med ett pärlband av norska akter, galakonsert med Mathias Eick Quintet and Trail Of Souls feat. Solveig Slettahjell / Knut Reiersrud / In The Country, samt invigning med Karin Kroogh.

Karin Inde, förbundets verksamhetsledare deltog under en dag på mässan framförallt för att träffa cheferna från Jazz Danmark och Norsk Jazzforum för att diskutera aktuella frågor och framtida samarbeten.

Terese Larsson från Svensk Jazz hade ett par fullspäckade dagar med många inbokade möten och andra sammankomster. Hon och Karin träffade bland andra Peter Knight från Australian Art Orchestra och Martel Ollerenshaw, Australia Music Centre för att diskutera ett eventuellt framtida internationellt samarbetsprojekt.
Arbetsgruppen för Nordic Jazz Comets passade på att träffas för att planera inför NJC i Paris i december. Årets svenska NJC-band Fartyg 6 fanns på plats och fick en rundtur på mässan med Terese som presenterade dem för utländska nyckelpersoner och bokare.

Måste en åka till Bremen för att träffa svenskar kan undras? Ja, faktum är att Jazzahead är en mycket bra arena för att stråla samman med många aktörer verksamma inom svenskt jazzliv. Terese passade exempelvis på att hålla ett planeringsmöte med Thomas Lantz, Ystad Jazzfestival inför Jazzfesten i Ystad (inte att förväxlas med Ystad Jazzfestival) i början av juni.

Jazzahead 2
1. Jazz Corner Varberg och Jazz & Blues i Kungsbacka i vimlet på Jazzahead!
2. Delar av Jazz i Halmstad-delegationen redo för eftermiddagens mässpass.
3. Företrädare för Kultur i Väst, Knutpunkt Nefertiti och Anna Lundqvist Quartet provar den alkofria svenska sommarglöggen under reception Nordic at Noon

I år fanns Kultur i Väst och Kultur i Halland på plats och hade dessutom tagit med sig ett antal arrangörer och artister, så kallade armkroksresor. Att döma av de samtal vi hade med tillresta arrangörer var chansen att få delta på Jazzahead uppskattad. Det gav inspiration och omvärldsbevakning. Möjligheten till spontana samtal med bokare, managers, artister, festivaler och myndighetspersoner värderades högt.

Svensk Jazz är del av det europeiska nätverket European Jazz Network (EJN) och denna organisation och flertalet medlemmar träffar vi alltid under Jazzahead. I år handlade mötet med EJN om gender balance, ett ämne som kommer att lyftas under NJC i Paris senare i höst.

Under söndagen avslutades mässan med en nordisk brunch. Norge som varit partnerland i år valde att avsluta mässan på nordiskt vis. De fem nordiska organisationerna, Svensk Jazz, Norskt Jazzforum, JazzDanmark, Jazzfinland och Musikhögskolan i Reykjavik bjöd in till brunch där Terése från Svensk Jazz fick äran att välkomna gästerna. Molde International Jazz Festival presenterade sedan bandet, Paal Nilssen - Love Large Unit, ett storband med medlemmar från de nordiska länderna. Evenemanget var fullsatt och en härlig avslutning på en intensiv och inspirerande mässa.

Vi vill slutligen tipsa om en artikel skriven av Ragnar Berthling, verksamhetsledare Musikcentrum Öst och internationell koordinator, Musikcentrum Sweden, som lyfter vikten av att Sverige, liksom våra grannländer, satsar på export av musik. Läs artikeln här!

Jazzahead 3
1. Utanför mässan by night
2. Företrädare för Musik i Lerum och Statens Musikverk tillsammans med Terése Larsson från Svensk Jazz
3: Från Norges monter, årets partnerland på Jazzahead

Export Music Sweden stod för den svenska montern och samlade i år följande co-exhibitors:

Musikcentrum Sweden
Riksförbundet Svensk Jazz
Kultur i Väst
Kultur i Halland
Musik i Syd
Knutpunkt Nefertiti
Orkesterjournalen
Bohuslän Big Band
Norrbotten Big Band
Anders von Hofsten/& Soul Dog Booking
Headstomp Productions
Louis Mitchell Music
Club Jazz in time, Borås
Falkenbergs Jazz- & Bluesförening
GAS – Göteborg Art Sounds
Jazz & Blues i Kungsbacka
Jazz i Parken/Sthlm Woman Int. Jazz Fest/Jazzambassaden
Fasching
Musik i Lerum
Viktoriateatern Malmö
Torpåkra Ljudstation/Chinaski Nymark
Alexander Löwmark
Anna LundqvistMusic
Elsa Nilsson
Fartyg 6
Klabbes Bank
Landaeus Trio/Mathias Landaeus
Sanna Ruhoniemi
SE-Quartet
Soundscape Orchestra
The Tonetailor/Carita Boronska
We Float

 

Senaste artiklar

Det finns inga artiklar att visa just nu.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats