Hej alla ni fantastiska föreningar som brukar söka - eller i år tänkte börja söka - statligt arrangörsstöd via Svensk Jazz!

Här nedan följer mycket viktig information om en stor förändring som gäller ansökan om stöd för 2019. Jag ber er att läsa igenom noga och därefter bekräfta till mig att ni mottagit informationen. Jag är medveten om att det är mycket information. Välkommen att ringa eller maila mig om det dyker upp frågor!

Kulturrådet har beslutat att ta bort riksförbundens vidarefördelning

Fredag den 29 juni mottog Svensk Jazz beskedet från Kulturrådet att de beslutat att ta bort riksförbundens uppdrag att vidarefördela statligt arrangörsstöd redan från och med nu i höst.

Vi har fört en dialog där vi dels har ifrågasatt beslutet som sådant, dels vädjat att ge förbundet och medlemmarna mer rimlig tid – åtminstone ett år – för att kunna ställa om och förankra den nya ansökningsordningen ordentligt. Men Kulturrådet har inte gått oss till mötes. Beslutet är taget.

Kulturrådet försäkrar att deras vilja inte är att försvaga riksförbundens ställning och att förbundens organisationsstöd inte ska komma att påverkas av förändringen. Vi har bett Kulturrådet att själva beskriva för er medlemmar varför beslutet har tagits och dess innebörd i ett brev. Ni finner deras brev till er bifogat till detta mail.

Det som känns viktigast just nu är att INGEN av våra medlemmar missar att ansöka till Kulturrådet i höst och vi ska hjälpa till så mycket det går i den processen.

I praktiken innebär detta att:

1. Alla föreningar från och med i höst ska söka direkt till Kulturrådet.

2. Ansökningsomgången kommer att öppnas den 18 september och stängas den 16 oktober – INGEN möjlighet till förlängd deadline kommer att beviljas!

3. Den nya online-blanketten kommer att innehålla några fler frågor att besvara. Det kommer dock gå att spara och återkomma till ansökan under ansökningsprocessen. Redan nu kan du se den nya blanketten: Länk till blanketten (obs! bara ett arbetsmaterial).

4. Redan nu kan ni skapa egen inloggning på Kulturrådets hemsida. Det är detta inlogg som ni sedan använder när ni ansöker. Direktlänk till att skapa inlogg: http://www.kulturradet.se/sv/Onlineportalen/Onlinetjansten/

5. Vi väntar just nu på besked om Kulturrådet kan tillåta förbundet att förse dem med er konsertstatistik som ni fört in i vårt system under året. Vi vet i nuläget inte om det är möjligt och återkommer med besked om detta.

6. Er ansökan kommer att handläggas av Luciana Marques, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller telefon 08 51926466 och hon kommer att kunna svara på alla praktiska frågor om ansökan.

7. Vi på Svensk Jazz hjälper gärna till med tips och råd om er ansökan. Ni når mig som vanligt på telefon 08 4071742 eller maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

8. Er ansökan kommer att bedömas av Kulturrådets referensgrupp för bidrag till musikarrangörer. Beslutet tas av Kulturrådets generaldirektör efter förslag från referensgruppen. Här kan ni se vilka som just nu sitter i referensgruppen: http://www.kulturradet.se/Om-kulturradet/Organisation/Ledamot/

9. Besked om stöd för 2019 kommer att ges direkt från Kulturrådet i februari 2019.

10. Nya riktlinjer utöver borttagningen av riksförbundens vidarefördelning, är t ex
- att gager för professionella musiker kommande år som lägst ska ligga på 3000 kr per person (på faktura),
- att kommunal och regional finansiering inte längre är ett krav och
- att inte bara föreningar kan söka, även andra bolagsformer.

Här hittar ni all information om ansökan: http://www.kulturradet.se/sv/bidrag/musik/Information-till-sokande-av-arrangorsstod

Vi kommer att se till att påminna er flera gånger om att ansöka, men vi kommer inte att kunna se när er ansökan har lämnats in. Därför ber vi er också att meddela oss när ni har skickat in den och att ni mottagit en bekräftelse från Kulturrådet. Allt för att ingen ska missa detta!

Eftersom den nuvarande medlemsavgiften för Svensk Jazz delvis baseras på vår vidarefördelning av statligt arrangörsstöd, kommer styrelsen att lägga fram ett nytt förslag på modell för Jazzriksdagen 2019 att ta ställning till.

Vid frågor är det som sagt bara att kontakta mig!

Karin Inde, Svensk Jazz

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats