Aktuell jazzprofil

På denna sida presenterar vi personer, klubbar, fenomen eller annat som vi är nyfikna på.

Lisa Grotherus

Foto: Gina Mannberg

Lisa Grotherus är musiker och kompositör och tilldelades nyligen SKAP:s jazzpris. Hon spelar klarinett, basklarinett och tenorsaxofon, och så sjunger hon gärna. Musik skriver hon till sina egna band, till radio teater och film. Lisa syns i många sammanhang och rör sig mellan jazz och blues till pop, folk- och världsmusik. 


Hej Lisa

Du tilldelades i oktober SKAP:s jazzpris, grattis! Vad innebär musikskapande för dig? 
- Tack! Det är som två delar för mig, att skapa musik. Dels inspireras jag av platser jag varit på, människor jag mött, att berätta om något jag tycker är viktigt och att förmedla någonting. Och dels så försöker jag ibland frigöra mig och bara låta tonerna komma, att skapandet och musiken är något vackert och fullkomligt i sig. Det behöver inte alltid finnas ett syfte med musiken. Den får stå för sig själv. 

Vad engagerar dig, förutom musik? 
- Många saker! Jag hade ett långt uppehåll från musiken då jag läste till statsvetare och arbetade med utvecklingsprojekt i bl a Liberia och Palestina. Mänskliga rättigheter, hbtq-frågor och att arbeta för ett mer inkluderande samhälle, både lokalt och globalt, engagerar mig mycket. Jag upplever och inspireras också väldigt mycket av andra konstformer som text och poesi, bildkonst, teater och dans.

Vad har du på gång under hösten och våren? 
- Just nu är jag ute på turné runtom i Sverige med min kvintett. Det är det bästa, att få spela på jazzklubbar och möta ny publik och engagerade arrangörer. Jag har också ett nytt projekt tillsammans med en bildkonstnär som även skriver fina texter som jag tonsätter. Och så komponerar jag för och medverkar i Svenska berättelser som är ett samarbete mellan Sveriges Radio och Dramaten. 

Har du tips på något vi inte får missa? En skiva, en konsert, en film eller något annat?
- En skiva jag alltid kommer tillbaka till är Jimmy Giuffres Emphasis vol. 1 och 2. Kanonfin kammarjazz! På Fasching ska Marit Kapla läsa ur sin hyllade bok Osebol med specialskriven musik av Martin Hederos, det verkar spännande. Höstens höjdpunkt tror jag dock blir Björks konsert nu den 8de december med bl a en flöjtseptett, harpa, en kör på 50 pers, elektronik mm. Det ser jag fram emot! 

Läs mer om Lisa här>>

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats