Rune Nilsson, Umeå, har avlidit 77 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun Monica och dottern Gabriella med familj. Därtill många vänner.

Född och uppvuxen i Bräcke i Jämtland kom han att tillbringa huvuddelen av sitt liv i Umeå. Professionellt arbetade han med viktiga uppgifter inom ekonomi och redovisning.

För mig och andra som älskar jazzmusik är Umeå en central punkt i Sverige. Främst beror det på att staden har fostrat ett stort antal framstående jazzmusiker och att staden står värd för en förnämlig jazzfestival. Men jazzlivet är inte bara beroende av skickliga musiker. Eftersom huvuddelen av den jazz som förekommer i vårt land drivs av ideella jazzklubbar krävs det att det finns medborgare som är beredda att ägna en stor del av sin fritid åt allt det arbete som arrangörskapet medför.

Jag lärde känna Rune för närmare trettio år sedan då jag hade blivit vald till ordförande i Riksförbundet Svensk Jazz. Där hade jag privilegiet att samarbeta med Rune som under många år var organisationens vice ordförande. Han lade ned stort arbete för denna riksorganisation men huvuddelen av hans insatser ägde rum i Umeå där han var engagerad i jazzklubbens styrelse i mer än trettio år. Han planerade program, skrev kontrakt, sökte pengar och tog hand om gästande musiker. Allt detta tog en stor del av hans fritid men han gjorde det gärna för han älskade jazzmusik och han ville gärna att alltfler skulle dela denna hans kärlek. Vilket också blev fallet för Umeå har utvecklats till ett viktigt centrum för denna musik.

Jag hade glädjen att vid en konsert i Umeå dela ut vårt förbunds utmärkelse för livslång insats för att främja jazzen. Applåderna från publiken höll aldrig på att ta slut. Rune fick faktiskt en tår i ögat av tacksamhet.

Det var synnerligen trevligt att vara med Rune vare sig det handlade om arbete eller att bara umgås. Han var enormt kunnig om musiken, dess artister och de tuffa villkor som jazzen har i vår kulturpolitik. Han var en mästare på att berätta historier och hade en stor känsla för humor. Han var generös och höll hårt på principer om allas lika rättigheter liksom skyldigheter. Han var en god människa.

Under hans sista dag i detta liv spelades skivor av hans favoriter. Han somnade in till toner av Miles Davis, John Coltrane, Bobo Stenson med flera.

Tack för allt du uträttat och frid över ditt minne.

Bengt Säve-Söderbergh

Tidigare ordförande i Svensk Jazz

Senaste artiklar

Kulturrådets beslut om krisstöd till Kulturen

2020-06-15

Den 15 juni, kom beskedet om Kulturrådets fördelning av den första delen av stödpaketet till kulturen och den 16 juni kom beskedet om den andra delen Det första beskedet rör...

Läs mer...

Sommarläsning med tidningen JAZZ

2020-06-10

  Sommaren är här och vad passar då bättre än att dra sig tillbaka med lite härlig läsning. Vi vill förstås tipsa om tidningen JAZZ! Du kan teckna en prenumeration om...

Läs mer...
Svensk Jazz
Vi samlar och stärker Sveriges jazzliv
boll jazz i kulturen

Arbetar aktivt för en större mångfald i svenskt kulturliv, där jazzens plats ska vara självklar.

 

boll starka aktorer

Stärker och utvecklar jazzlivets infrastruktur och aktörer

 

boll information stod

Administration, information, utmärkelser och rådgivning

 

boll information stod

Söker kontinuerligt resurser till stödjande satsningar för jazzlivets utveckling

 

Läs mer

Varför bli medlem?
Ett medlemskap i Svensk Jazz stärker jazzens gemensamma mandat och är därför ett ställningstagande där medlemmen instämmer i det enkla påståendet att jazzens tradition och utveckling är viktig. Medlemskap ger också andra fördelar.
Jazzkontoret

Lisa Löfgren

Lisa Löfgren

T.f. verksamhetsledare

lisa@svenskjazz.se

08-407 17 41

Fredrik Norén

Fredrik Norén

Projektledare

fredrik@svenskjazz.se

070-641 49 47

Erik Kristoffersson

Erik Kristoffersson

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats