Restriktionerna slopas och återhämtning tar vid!

Nu hoppas vi att restriktionerna äntligen släpper för lång tid framöver och att återhämtning tar vid! En blödande kulturbransch är i stort behov av stöd och långsiktiga satsningar för att återhämtas och utvecklas. Måtte arrangörer av kulturevenemang ha kraft och möjlighet att återstarta och måtte publiken hitta tillbaka till livescenerna.

Även om vi har en fortsatt omfattande smittspridning är det enligt Folkhälsomyndigheten och regeringen möjligt att avveckla de flesta åtgärder mot covid-19 från och med onsdagen den 9 februari. Åtgärderna mot smittspridning skall vara proportionerliga och inte mer inskränkande än nödvändigt. Då antalet fall av allvarlig sjukdom minskat drastiskt trots en fortsatt hög smittspridning sänder Folkhälsomyndigheten en hemställan till regeringen om att häva klassificeringen av covid-19 som samhälls- och allmänfarlig sjukdom.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att upphäva alla föreskrifter under Lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 och Tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Exempel på regleringar som upphör att gälla den 9 februari
  • Deltagarbegränsningar på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar upphör att gälla.
  • Krav på avstånd mellan sällskap vid evenemang och på restauranger upphör att gälla.
  • Krav på vaccinationsbevis upphör att gälla.
  • Krav på serveringsställen att stänga kl.23.00 upphör att gälla.

 

Det är fortsatt viktigt att stanna hemma och att undvika nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten.

Se hela presskonferensen med statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

 

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.