Från hela kultursverige har kulturaktörer under lång tid rapporterat om ekonomiska problem. På dessa nödrop har inte regeringen lyssnat. Kultursamverkansmodellen lämnas utan uppräkningar därmed ökar trycket på kommun och region att själva ta ökat ansvar. Därutöver är studieförbunden under hård press med minskade anslag. Under 2024 fick studieförbunden minskat anslag med 250 miljoner kronor, inför 2025 minskas anslagen med ytterligare 100 miljoner. Det slår hårt mot ett kulturutbud som finns utanför storstäderna. Från studieförbunden hörs rapporterna om verksamheter som upphör, lokaler som sägs upp och folkbildare som blir uppsagda. En bedrövlig utveckling.
Kulturbudgeten är på 9,3 miljarder kronor och kulturens andel av hela statsbudgeten är nu på en historisk låg nivå (0,62%). Av regeringens reformutrymme på 60 miljarder går det mesta till jobbskatteavdrag och försvaret. Några miljoner har kulturministern till satsningar och då främst till kulturarvssatningar, inte till dagens levande kulturliv.
Svensk Jazz välkomnar beskedet att det inte blir en sammanslagning mellan Kulturrådet och Konstnärsnämnden. Det är bra att det finns olika myndigheter som utifrån olika kriterier fördelar stöd och bidrag till kulturområdet och att regeringen hörsammat alla aktörer som belyst vikten av detta i remissförfarandet.
Vid riksdagens öppnande påstod statsministern att det började ljusna för landet. Men budgeten tyder mer på kulturskymning.
Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz