Nordic Jazz Comets intar Köpenhamn

Det nordiska samarbetet och showcaset Nordic Jazz Comets hålls i år i Köpenhamn. Fem utvalda akter spelar på Jazzhus Montmartre den 10 februari i samband med festivalen Vinterjazz.

Nordic Jazz Comets har funnits i över 20 år och är ett ambulerande showcase med syfte att lyfta fram några av de mest lovande nordiska akterna och ge bransch och publik möjlighet att upptäcka dem. Årets fem akter har valts ut genom ett nätverk bestående av 22 nordiska festivaler och arrangörer. Bakom både Nordic Jazz Comets och nätverket står organisationerna Svensk Jazz, Jazz Finland, Norsk Jazzforum, Tónlistarskóli F.Í.H. och JazzDanmark.

William Soovik Grand Finale representerar Sverige

Trummisen och kompositören William Sooviks musik är som en sorts hybrid, påverkad av allt från Led Zeppelin och Frank Zappa till Keith Jarrets tidiga kvartetter, Charles Mingus och Ornette Coleman. Det är rockigt, melodiskt, vackert, utåtriktat och tilltalande för en bred publik. Någon beskrev bandet en gång som “den saknade länken mellan Nirvana och The Bad Plus”. Förutom William Soovik består bandet av Signe Lykkebo Dahlgreen tenorsax, Malin Wättring tenorsax, Joel Fabiansson gitarr och Viktor Reuter kontrabas.

Utöver William Soovik Grand Finale står följande nordiska akter på scenen under kvällen den 10 februari.

Adele Sauros Quartet (FIN) – Kvartetten kombinerar den europeiska och amerikanska jazztraditionen med sina finska rötter. Resultatet blir nordisk melankoli inspirerad av världen på andra sidan havet.

Tendra (IS) – Melodiös duojazz med hjärtat i genren singer/songwriter.

Juno (N)  – Popslingor och rytmiskt groove, rap och experimentell improvisation. En spännande och energisk liveupplevelse som hyllats av den norska publiken.

Little North (DK) – Med värme och närvaro skapar denna trio ett fängslande, filmiskt sound. Modern minimalism och nordisk jazz möter New York.

 

Läs mer här

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.