Göran Olson Basisten 2020. Foto: Kristian Ekenberg

Utmärkelsen Basisten tilldelas Göran Olson

Svensk Jazz har beslutat att tilldela jazzskribenten och arrangören Göran Olson utmärkelsen Basisten 2020. Basisten är en utmärkelse för personer som gjort jazzen stora tjänster. Inte nödvändigtvis genom att spela, utan att genom organisatoriskt eller annat arbete främjat jazzens utveckling och utbredning. 

Foto: Kristian Ekenberg

– Svensk Jazz behöver innovatörer och initiativtagare, Göran Olson är en sådan. Det är ett nöje att få uppmärksamma Görans arbete för jazzmusiken, säger Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz.

Motiveringen till pristagaren lyder:

Göran Olson är jazzskribent och entusiast i Gävle. Han var initiativtagare till, och under några år kursledare för, Gävle jazzgymnasium som startade 1993. Med unga jazzmusiker som lärare, däribland Esbjörn Svensson, utvecklades linjen snabbt och elever ifrån hela landet med jazzen som specialintresse sökte sig dit. Göran Olson har varit engagerad i Gävle JazzClub i många år samt jobbat med Skeppsholmsfestivalen och Bangenfestivalen. Han var också aktiv medlem av den Svenska Jazzakademien i slutet av 90-talet – början av 2000-talet.

– Jag vill tacka Svensk Jazz för den här utmärkelsen. Det uppskattas verkligen! Jag har inte hunnit läsa motiveringen än men jag hoppas att den stämmer, säger Göran Olson när han precis fått ta emot utmärkelsen i sitt hem.

Då branschträffen Jazzfesten i år ställdes in till följd av coronapandemin delades utmärkelsen ut hemma hos pristagaren den 1 december. Priset är en skulptur av konstnären Göran Hazelius.

Stort tack till Neta Norén och Camilla von Bothmer på Kultur Gävleborg för hjälpen med prisutdelningen.

Här hittar du alla Svensk Jazz utmärkelser genom åren

Den här hemsidan använder sig av cookies, om du vill kan du i din webbläsare stänga av dessa.