I våras inleddes ett pilotprojekt där musikerna Peter Asplund och Magnus Lindgren träffade ungdomsblåsorkestern på Kvarnbyskolan i Rinkeby. Syftet var att öka barns och ungdomars intresse för jazzmusik och bredda deras delaktighet i kulturlivet. För att fördjupa kontakten mellan musiker och unga elever fortsatte vi med två aktiviteter till.

Aktivitet nummer 1: Finbesök i studion

En dag i oktober var Omar, 13 år tillsammans med sin mamma, på ett besök i Magnus studio. Omar deltog i vårens workshop i Rinkeby, där han fick upp intresset för musiken och han besökte sedan också ungdomsjazzfestivalen i Stockholms konserthus i mars 2018. Under besöket i studion var fokus på Omars instrument saxofon, men han fick också möjlighet att testa andra instrument genom allt ifrån härmövningar till helt fri jazzimprovisation, utifrån den nivå han befinner sig på just nu. Omar tyckte att besöket var en väldigt rolig upplevelse.

Aktivitet nummer 2: Konsert och workshop i Rinkeby

Den 22 november genomförde Magnus Lindgren (saxofon) tillsammans med en studentgrupp från Södra Latins musikestetiska gymnasieprogram en minikonsert för eleverna i Kvarnbyskolans gymnastiksal. Därefter gjorde Magnus en workshop med de ca 40 eleverna som spelar i blåsorkestern i Kvarnbyskolan.


KONSERT OCH WORKSHOP I RINKEBY. KVARNBYSKOLANS GYMNASTIKSAL. 22 /11

IMG 0289 Under första avdelningen framfördes en minikonsert i gymnastiksalen för ca 200 personer, som var Kvarnbyskolans elever och ungdomsblåsorkestern. Med på plats var även några lärare, ledare och skolans rektor. Studenterna från Södra Latin inledde konserten med en musikalisk bredd – allt från en opera aria ur Bizets Carmen "Seguidilla" till jazzlåtar.

På andra halva av konserten spelade Magnus tre låtar tillsammans med Södra Latin. Han började bakifrån publiken och gick bland barnen medan han spelade saxofon. Magnus försökte ha så mycket kontakt som möjligt med Södra Latins musikgrupp, uppmuntrade dem att tänka på samspel och improvisera för att visa hur mycket kommunikation man kan ha med jazzmusik.

Innan konserten hade Ulrik Dahl, musiklärare och ledaren av blåsorkestern i Kvarnbyskolan, berättat för musikerna att det är viktig att få barnens uppmärksamhet hela tiden. Risken fanns att de plötsligt skulle kunna börja prata eller springa omkring. Men barnen var väldigt nyfikna och när konserten körde i gång så satt de och lyssnade uppmärksamt och många av dem filmade med sina mobiltelefoner.

När konserten var klar gick de flesta eleverna till sina lektioner och de elever som spelar instrument i blåsorkestern i Kvarnbyskolan stannade kvar för att delta i workshopen.

Skarmavbild 2018 12 06 kl. 08.41.45 

Workshopen drog igång i gymnastiksalen med ca 40 elever varav fler än hälften var tjejer. Eleverna satt i en ring och under handledning av Magnus Lindgren började de spela en låt som de kunde sedan tidigare, samt testade att improvisera lite.

Skarmavbild 2018 12 06 kl. 08.43.17

Magnus gjorde sedan gehörsövningar, där han spelade en enskild ton, två, till tre toner före gruppen och sen svarade dem (så kallad "call and response"). En tredje övning var att låta barnen ta del av dirigentsrollen genom att med sina händers rörelser visar hur starkt och svagt gruppen skulle spela. Syftet med dessa övningar var att fördjupa kontakten mellan musiker och unga elever men också skapa en trygghet i rummet för att våga spela inför de andra, att stå i centrum.

I allmänhet deltog barnen aktivt och visade glädje. Något som vi dock märkte var att de som vågade spela solo var ofta killarna. Utmaningen kändes större för tjejerna. Det vi kan tänka oss att jobba på är själva samspelet med barnen på plats och låta det ta mer tid.

En kort video om aktiviteten finns på Sprida jazzen vidare - rapport från Rinkeby

Vi ser fram emot att fördjupa dessa sammankomster ytterligare och försöka se till att denna satsning kan fortsätta och breddas till fler ställen i Sverige.

Vi tackar för stöd och samarbete med Kulturens och Stockholms Konserthus.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,
för Svensk Jazz

Latest news

Senaste info om Jazzfesten

2021-01-11

    Vi planerar för Jazzfesten i Västerås den 7 - 9 maj 2021. I dagsläget kan vi inte veta om det kommer att gå att genomföra som planerat eller i reviderad...

Read more

Karin Krog tilldelas utmärkelsen Lifetime Achievement 2020

2020-12-21

Riksförbundet Svensk Jazz har för 2020 beslutat att tilldela den norska vokalissan Karin Krog utmärkelsen Lifetime Achievement 2020. Utmärkelse utdelas till person eller organisation för livslång insats i jazzens tjänst...

Read more

Peter Danemo tilldelas utmärkelsen Jazzkannan 2020

2020-12-10

Riksförbundet Svensk Jazz har för 2020 beslutat att tilldela musikern och kompositören Peter Danemo utmärkelsen Jazzkannan. Jazzkannan har delats ut sedan 1993 för nydanande insatser inom jazzmusiken. Priset är en...

Read more

Göran Olson tilldelas utmärkelsen Basisten 2020

2020-12-02

Foto: Neta Norén Riksförbundet Svensk Jazz har beslutat att tilldela jazzskribenten och arrangören Göran Olson utmärkelsen Basisten 2020. Basisten är en utmärkelse för personer som gjort jazzen stora tjänster. Inte nödvändigtvis...

Read more

Dags att nominera Årets Jazzklubb och Årets Jazzkommun 202…

2020-11-24

        Trots det mycket märkliga året 2020 vill Svensk Jazz utse pristagare till utmärkelserna Årets Jazzklubb och Årets Jazzkommun 2021.  Nu är det dags att ta sig en funderare och nominera! Senast...

Read more

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats