Fartyg 6 2

Matilda Andersson är sångerska och kompositör och leder gruppen Fartyg 6. Gruppen är uttagen att medverka vid Nordic Jazz Comets i Paris i början av december. NJC är ett samarbete mellan Svensk Jazz, Jazz Danmark, Norsk Jazzforum, Jazz Finland, Jazz Island och AJC i Frankrinke. 

Hej Matilda!

Du leder gruppen Fartyg 6 som ska åka med Nordic Jazz Comets till Paris i början av december. Kan du berätta lite om gruppen och er musik? 
-Javisst! Fartyg 6 är min egen sextett som sattes ihop 2014 med drömmen om att tonsätta mina dikter och skapa musiken utifrån texten i första rummet. Jag frågade min vän Daniel Gahrton (barytonsaxofon) om han ville leda gruppen tillsammans med mig och vi har sedan dess skrivit hälften av musiken var till bandet. Fartyg 6 är också Milton Öhrström på piano, Lisa Grotherus, basklarinett, Boel Mogensen på kontrabas och Julia Schabbauer på trummor. Vi känner varann väldigt väl i musiken och det är så otroligt fint och roligt att få spela ihop som grupp. 

Fartyg 6 musik brukar beskrivas som väldigt egen, uttrycksfull och mångfaldig. Vi har haft inspiration i allt från klassiskt, fri impro och europeisk modern jazz m.m. i skrivandet och gillar kontrasten mellan komponerat och fri improvisation. Vi skapar gränslöst sådant vi tycker om. Musiken rör sig sömlöst mellan vackert, meckigt, stökigt, jazzigt och groovigt. 

Varifrån kommer ditt musikintresse? 
- Jag har alltid älskat att hålla på med musik. Hemmavid på landet/skogen så har jag spelat piano och sjungit med mina syskon så det har varit nära och självklart. Att spela har varit en lek och uttrycksätt som känts lätt och fördomsfritt. Jag började spela hemma på gehör och fick uppmuntran att spela på kulturskola och lyssna på musik, men det har inte pushats eller haft något egenvärde att bli "duktig" på att spela. Så intresset fick frodas av enkel lust. Sedan blev jag tonåring och upptäckte rock, progg, punk och festival och drömde om att bli superstjärna och förändra världen med musiken om vartannat som jag sveptes med i musikens kraft och inspiration. Den stora vändningen kom i gymnasiet med upptäckten av jazz och folkhögskolorna. Att en kan skapa musik obunden till genre och möjligheten att fortsätta utvecklas med musiken tillsammans med andra.

Om du fick bjuda tre personer på middag (historiska eller nu levande), vilka skulle du bjuda och varför? 
- Jag antar att du menar att alla är på middag tillsammans? Jag skulle i så fall vilja bjuda Brian Blade, för att jag älskar hans musik och spelsätt. Dessutom verkar han otroligt trevlig. Yoko Ono som jag är faschinerad av och skulle vilja prata konst och kreativitet med, och sen vill jag också bjuda med min vän och skivdirektör'n Lovisa Samuelsson (PACAYA records) för att hon är en fantastisk musiker och mångskapare, är festen själv samt har en glöd som ingen annan. 
Tror det hade blivit en väldigt trevlig och spännande middag!

Har du något lyssningstips, något vi andra bara inte får missa?
- Åh det finns ju så många. Jag lyssnar på ett brett spann av musik så här kommer några av varierande karaktär och genre. De flesta svenska. 
Om någon inte hört verket ”Sleep” av Eric Whitacre vill jag varmt tipsa om det. En av de vackraste stycken jag vet med text av Charles Anthony Silvestri.
Bortre Rymden som är ett av mina absoluta favoritband i världshistorien. Otroligt vacker fantastimusik! 
Lea och albumet diamonds. Innerlig amerikansk folkmusik-ish. Hjärtligaste
Linda Oh -  Basist och kompositör från Malaysia/Australien. Fastnade för hennes otroligt fina musik på Jazzahead! 
Hennes Majestät - ungt spännande popjazz med så fina kompositioner och annorlunda sound! 
Wildhart- drömmigare pop finns inte i denna värld.

Läs mer om Fartyg 6 här!

Latest news

Aktuell jazzprofil - Lisa Grotherus

2019-12-09

Foto: Gina Mannberg Lisa Grotherus är musiker och kompositör och tilldelades nyligen SKAP:s jazzpris. Hon spelar klarinett, basklarinett och tenorsaxofon, och så sjunger hon gärna. Musik skriver hon till sina egna...

Read more

Aktuell jazzprofil - Erik Kristoffersson

2019-11-07

Erik Kristoffersson är saxofonist, pedagog och redovisningskonsult. Han är det senaste tillskottet på Jazzkontoret där han sköter om ekonomin men såklart också bidrar med sin erfarenhet av, och kunskap om...

Read more

Aktuell jazzprofil - Emil Breman

2019-10-23

Emil Breman är ny ordförande för Föreningen Faschings Vänner. Han vill verka för livescenen, både för etablerade musiker och för nya, unga förmågor. Han menar att det är en viktig...

Read more

Aktuell jazzprofil - Sven Bjerstedt

2019-10-09

Sven Bjerstedt är docent vid Teaterhögskolan i Malmö. Han är precis i färd med att skriva två kapitel om svensk jazz, från 1965 och framåt, åt Oxford University Press. Själv...

Read more

Aktuell jazzprofil - Agnes Persson

2019-09-26

Musikern och kompositören Agnes Persson är ordförande i föreningen IMPRA sedan ett par månader tillbaka. Hon berättar att IMPRA bildats och drivits av hennes musikaliska förebilder och att hon nu...

Read more

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats