Fil 2018 06 04 16 02 56

Här nedan följer en reflekterande rapport från Thomas Olsson, en av Svensk Jazz representant som deltog på årets stora branschmässa i Bremen.

Riksförbundet Svensk Jazz har i ett antal år medverkat på den omfattande jazzmässan Jazzahead i Bremen. Det är en mässa där agenter, bokare, musiker, jazzorganisationer, instrumenttillverkare, skivbolag och ytterligare andra möts under en intensiv förlängd helg för att mötas, köpa, sälja, planera, knyta och återknyta kontakter.

Svensk Jazz har utvecklats till en etablerad aktör på mässan och fungerar som ett nav för den svenska jazzen på flera vis:

  • Gentemot internationella organisationer motsvarande Svensk Jazz har vårt riksförbund en både nätverkande och påverkande funktion. Sverige har gott rykte, och Svensk Jazz i synnerhet har ett mycket gott rykte genom att bland annat Karin Inde och Terese Larsson under flera år har byggt upp kontakter och förtroenden gentemot kollegor från när och fjärran. I avseenden som t.ex. jämställdhet ligger vi längre fram än så gott som alla föreningskollegorna och Svensk Jazz-representanterna kan bjuda på goda exempel och erfarenheter.
  • Det finns ett antal svenska musiker som medverkar på Jazzahead. De har en hamn och ett bollplank hos Svensk Jazz. Dessutom kommer organisationer och arrangörer till Svensk Jazz för att fråga om artister och grupper från Sverige som inte finns på Jazzahead. På så vis blir riksförbundet en potentiellt viktig kontaktförmedlare för musiker.
  • På motsvarande vis knyter Svensk Jazz kontakter med internationella musiker, som är intresserade av att samarbeta med svenska musiker eller få kontakt med svenska arrangörer. Mötena mellan arrangörer från Sverige och internationella bokare och musiker duggade tätt i den svenska jazzhörnan.
  • Terese, som har ett fortsatt engagemang i inflytelserika organisationen European Jazz Network (EJN), efter flera år i dess styrelse, har möjlighet att ha möten med EJN under Jazzahead, när Svensk Jazz ändå finns på plats.
  • Det konsertutbud, de seminarier och det material som finns att tillgå på Jazzahead gör att Svensk Jazz har möjlighet att ta pulsen på jazzen, få nya intryck samt upptäcka ny musik och generera nya samarbetspartners åt såväl riksförbundet som dess medlemmar.

Det helt centrala är det mänskliga mötet, ett möte som blir viktigare än en e-post eller ett möte på Skype. Att träffa en festivalarrangör från England i samband med en middag, eller en systerorganisation över en frukostmacka ger ett mervärde som inte är självklart när lejonparten av kommunikation ska gå snabbt, effektivt och utan egentlig kontakt. Med så rutinerad personal som Svensk Jazz har i Karin och Terese finns allt att vinna på att riksförbundet även fortsättningsvis har en stark närvaro på Jazzahead.

Thomas Olsson
styrelseledamot i Svensk Jazz

Latest news

Jazzahead 2020!

2019-09-30

Jazzahead är namnet på världens största jazzbranschmässa, som äger rum i Bremen i Tyskland i slutet av april varje år. Nästa gång är det dags 23-26 april 2020. Sedan år 2010...

Read more

Rapport från Jazzahead i Bremen 25–28 april

2019-05-03

Den 25–28 april var det åter dags för den internationella jazzmässan Jazzahead att gå av stapeln i Bremen, Tyskland. Drygt 3500 delegater från sextio nationer hade samlats för att under...

Read more

Snart är det vår! (Dags att planera för Jazzahead 2018)

2017-10-17

  Jazzahead är namnet på världens största jazzbranschmässa, som äger rum i Bremen i Tyskland i slutet av april varje år. Nästa gång är det dags 19-22 april 2018. Sedan år...

Read more

Swedish Sunday Brunch @ Jazzahead 2016

2016-04-08

Questions? Please contact This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. www.tonbruket.se www.waterboogiesystem.com www.linanyberg.se          

Read more

Grupper uttagna till Swedish Sunday Brunch @ Jazzahead

2016-03-02

Stort tack för alla ansökningar om att delta i showcase på Jazzahead! Vi har fått in närmare 70 ansökningar och det har inte varit en lätt uppgift att utse grupper...

Read more

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats