Pulsslag

Det finns många svenska grupper som håller hög internationell klass och förtjänar fler lyssnare och större uppmärksamhet. Det var utgångspunkten och har blivit en ledstjärna för detta turnéprojekt som startades redan 1994. Pulsslag initierades av Faschings vänner och Riksförbundet Svensk Jazz, som blivit huvudman för projektet.

Under tidigare år har ett antal, oftast fyra, jazzgrupper utsetts inför turnéserierna. Urvalet har gjorts i samarbete mellan en handfull jazzklubbar i landet.

Grupperna bokas sedan av jazzklubbar runt om i landet. Turnéperioden löper normalt på två veckor.

Under 2016 bestod Pulsslag av en turné med Karin Krog som besökte åtta olika städer i Sverige under september. Projektet finansierades av norska ambassaden.

Under 2017 kommer vi, på grund av minskad finansiering, inte kunna arrangera någon Pulsslagsturné. Vi arbetar för att redan nästa år kunna erbjuda arrangörer och musikgrupper möjligheten.

Genom den här länken hittar du en komplett lista av deltagare i tidigare års Pulsslag.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Pulsslag är Lisa Löfgren.

Under senare delen av september blir det norskt storfrämmande på flera jazzklubbar i Sverige!

Karin Krog är en av Norges främsta jazzvokalister som samtidigt hyser stort internationellt anseende. Hon är en artist med enastående tonkontroll och musikförståelse och repertoaren spänner från blues, originalkompositioner av nutida komponister och amerikanska standards till elektroniskt bearbetad vokalkonst.

Många minns nog Karin Krog för hennes samarbete med Bengt Hallberg, Red Michell och Nils Lindberg, men hon är fortfarande mycket aktiv och har under det sista året släppt inte mindre än fyra skivor varav en i USA, Karin Krog ”Don’t Just Sing” an Anthology 1963-1999 på bolaget Light in the Attic. Hon driver även det egna skivbolaget Meantime records.

På denna turné möter vi Karin tillsammans med tre av hennes fasta samarbetspartners tillika jazzmusikerna Staffan William-Olsson (git), Terje Gewelt (b) och Tom Olstad (tr).

Staffan William-Olsson kommer ursprungligen från Göteborg men flyttade till Oslo 1986. Han är mest känd från The Real Thing, men har spelat i en rad andra orkestrar, bl. a. den isländska fusiongruppen Mezzoforte. Terje Gewelt är utbildad vid Berklee College of Music i Boston, USA och har samarbetat och gjort inspelningar med storheter som Billy Cobham, Tommy Smith och Knut Riisnæs. Tom Olstad är utbildad vid Universitetet i Oslo och har spelat med många norska och internationella musiker som Art Farmer, Benny Bailey, James Moody och Eddie Harris.

Pulsslag Norge-turnén med Karin Krog är ett samarbete mellan Norsk Jazzforum, Norska Ambassaden och Svensk Jazz. Turnén har följande stopp:

19 sept, Jazzklubben Sundsvall
20 sept, Jazz i Jemtland, Östersund
21 sept, Öbacka Jazz & Blues, Härnösand
22 sept, Umeå Jazzstudio

27 sept, Jazz i Malmö
28 sept, Musikföreningen Vänersborg
29 sept, Seffle Jazzclub, Säffle
30 sept, Musikföreningen Crescendo, Norrköping

 

 

Vi kan äntligen presentera årets Pulsslagsgrupper!
I år har fyra klubbar (Jazz i Malmö, Örebro Jazz, GiG i Gnesta och Öbacka Jazz & Blues) utsett två pulsslagsgrupper, Charlottas Burnin’ Trio och Teresa Indebetou Band. 

Teresa Indebetou Band          
TIB är en pianotrio bestående av Teresa Indebetou – piano, Jenny Kristoffersson – kontrabas och Martina Almgren – trummor.

"Med sin trio skapar hon en jazz av yppersta klass och med varma melodier och ett lekfullt driv. Sånger utan stora åthävor men sprängfyllda av kärlek och genuin musikalitet"
Patrik Lindgren, Lira 


"Det behövdes inte mer än en genomlyssning av "Present" för att få mig såld...Trion bjuder på 40 minuter generös och högst närvarande jazzmusik. Jag hör influenser från Jarret, Chick Corea, Gary Burton och Keith Jarret. Men också Horace Silver och Art Blakey... Teresa och medspelarna spelar så bra, kompetent och ärlig jazzmusik man bara kan begära."
Stig Linderoth, Orkesterjournalen
Lyssna!


Charlottas Burnin’ Trio     CB3 är en gitarrtrio bestående av upcoming unga musiker som blandar sin passion för instrumental improvisationsmusik med personliga influenser från rockmusik á la Led Zeppelin, Eathless, Made in Sweden och Solar Plexus! De spelar originalkompositioner av Charlotta och med sin debutskiva i bagaget + fina recensioner är trion ett spännande och lovande ungt band just nu!
Lyssna!

När?
Pulsslagsturnéerna kommer att äga rum v. 40 (28/9 4/10) samt v.47 (16 – 22/11). Beroende på intresse kan båda grupper komma att turnera under båda veckorna, eller varsin vecka.
Det är möjligt för övriga klubbar (utöver Pulsslagsklubbarna) att boka Pulsslagsgrupperna och då ges en subvention på 6 000:-/konsert. Vi har utrymme för maximalt 6 bokningar utöver de 8 som tillfaller Pulsslagsklubbarna.

Vad kostar det?
Gage betalas med 2700:-/person på faktura (enligt musikerförbundets minimitariff). Till det tillkommer resekostnad på maximalt 2000:-/person.
Gager betalas ut och resor bokas av Svensk Jazz. Efter turnén faktureras klubben för gage plus resor minus subvention på 6 000:-. Hotell, lokal, teknik och mat bokas och betalas av klubben.

Är ni intresserade av att boka någon av Pulsslagsgrupperna? I så fall behöver vi veta vilken grupp och vilken/vilka dagar som passar för er? Återkoppling som möjligt, dock senast 31/3. Skicka er bokningsförfrågan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

Vi är glada att kunna berätta att det äntligen är klart att det blir Pulsslag under hösten 2015. Är er klubb en av årets Pulsslagsklubbar? Kanske är det dags att ta chansen att vara med och påverka vilka grupper som ska turnera i Sverige? Klubbar i alla storlekar är välkomna att delta.

Vad är Pulsslag? Det finns många svenska grupper som håller hög internationell klass och förtjänar fler lyssnare och större uppmärksamhet. Det var utgångspunkten och har blivit en ledstjärna för detta turnéprojekt. Pulsslag initierades av Faschings vänner och Riksförbundet Svensk Jazz, som blivit huvudman för projektet som funnits i lite olika skepnader sedan 1994.

I år kommer fyra klubbar att gemensamt utse två pulsslagsgrupper. Detta kommer att ske i mitten av mars via mail och Skype. Klubbarna åtar sig att under hösten 2015 boka båda dessa grupper och de får en subvention på 8 000:-/konsert.
Det är också möjligt för övriga klubbar att boka Pulsslagsgrupperna och då ges en subvention på 6 000:-/konsert. Vi har utrymme för maximalt 6 bokningar utöver de som tillfaller Pulsslagsklubbarna.

I alla uttagningar som involverar Svensk Jazz tas hänsyn till könsbalans, geografisk spridning och genrebredd och hög musikalisk kvalitet är naturligtvis en självklarhet.

Vad kostar det? Vår utgångspunkt är att gage betalas med 2700:-/person på faktura (enligt musikerförbundets minimitariff). Till det tillkommer resekostnad på maximalt 2000:-/person.
Gager betalas ut och resor bokas av Svensk Jazz. Efter turnén faktureras klubben för gage plus resor minus subvention på 8 000 respektive 6 000:-.
Hotell, lokal, teknik och mat bokas och betalas av klubben.

Vi behöver snabbt komma igång med arbetet och söker därför årets fyra pulsslagsklubbar.
Är det ni?
Hör i så fall av er med en intresseanmälan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. på jazzkontoret. Vi vill ha er anmälan senast den 6 mars. Glöm inte att ange vilka som är era fasta konsertdagar. Detta för att vi ska kunna hitta fyra klubbar som gemensamt bildar en fungerande turnéslinga.

Underkategorier