Menu
Tablet menu

På fredagseftermiddagen anlände så nästan 90 entusiaster till ett soligt men blåsigt Malmö för den årliga jazzriksdagen och en helg fylld av årsmöte, konferens och en rad seminarier.

Men allting startade med den nya traditionen sedan förra året: En isbrytande speed-dating-session under utomordentlig ledning av Per-Mikael Henriksson.

Sedan var det dags för galaklädsel och en skön promenad till Rådhuset och en helkväll i en otroligt vacker miljö, med fantastisk mat och ljuvliga små soloinsatser av bl. a. Ola Åkerman, Lina Nyberg, Almaz Yebio och Cennet Jönsson. Almaz Yebio tilldelades också Jazz i Malmös guldnål för 2013 för sina viktiga insatser som både musiker och lärare.

 

Efter att styrelsen beviljats ansvarsfrihet på lördagsförmiddagen så berättade verksamhetsledaren för Popkollo, Åsa Johnsen, jazzriksdagen och pratade om varför och hur vi ska lära oss att arrangera jämställda konserter.

Efter lunch blev det två panelsamtal, först ett med Sveriges jazzutbildningar under luppen, där Joakim Milder moderade diskussioner mellan Maggi Olin, Mats Holtne och Louise Nordgren och sedan ett samtal med fokus på de färskaste medlemmarna i Svensk Jazz, de musikerägda produktions- och skivbolagen. Med i panelen, som leddes av Ulrika Lind, var Joakim Simonsson, Mathias Landaeus, Lina Nyberg, Michala Østergaard-Nielsen och Cennet Jönsson.

På lördagskvällen möttes delegaterna upp på Malmö konsthall för middag och konsert med pianisten Sakoto Fujii - direkt från New York - tillsammans med Peter Nilsson, trummor och Mattias Hjorth, bas. Men först skedde den årliga prisutdelningen där årets Jazzkanna gick till Sofia Jernberg, årets Lifetime Achievment tilldelades Monica Dominique och priset Basisten gick i år till journalisten Ingrid Strömdahl. Här fick också Bollnäs ta emot ytterligare hyllningarna som årets jazzkommun. Brian Meese, som under flera år stöttat vår ungdomsverksamhet, t ex ungdomsjazzfestivalen Youth Jazz Festival, utsågs också till hedersmedlem i Svensk Jazz.

Se bilder på pristagarna och de fina motiveringarna på Orkesterjournalen.

Jazzriksdagen avslutades som vanligt med att en ny styrelse valdes, samt att arrangörsrådet uppdaterades. Här nedan presenterar vi valresultatet! Det ovanliga i år var att vi fick tacka av vår kära förbundssekreterare Magnus Thuvesson för sitt fantastiska arbete och engagemang för förbundet. Och att vi samtidigt fick hälsa hans efterträdare Karin Inde välkommen.

Stort tack till värdarna Jazz i Malmö för en fantastisk jazzriksdag, tack till alla som medverkade och väl mött i Enköping 9-11 maj nästa år!


Svensk Jazz styrelse 2013


Ordinarie ledamöter:
Bengt Säve-Söderbergh (ordförande), Thomas Olsson (vice ordförande), Christer Eklund (kassör), Leif-Åke Falk, Linnea Henriksson, Lena Åberg-Frisk, John Högman, Bengt Bronson Månsson, Joakim Simonsson, Lars Göran Ulander och Miroslawa Siwek

Suppleanter:
Louise Nordgren, Helen Carlsson, Mats Werner, Aste Blomstedt, Lars Wall, Kjell Robertsson och Jan Strand

Arrangörsrådet 2013

Ordinarie: Bengt Bronson Månsson (sammankallande), Kjell-Arne Danemo, Bengt Andersson, Nina Boström, Sten Elmgart, Per-Mikael Henriksson och Ulrika Murray.

Suppleanter: Christer Skoog, Jan Sjöbom, Kenneth Johnsson, Lina Nyberg Ljungkvist och Maria Rylander

 

Allt om jazz på scen skiva