Jazzfesten med Jazzriksdagen

jazzfesten lila vit

Jazzriksdagen, jazzfesten, jazzgalan - ett kärt barn har många namn! Varje vår arrangerar Svensk Jazz jazzriksdagen som är årsmötet för alla jazzintresserade. Under 2017 har vi velat utöka evenemanget och ge jazzfolket en möjlighet att träffas också under festliga former i samband med årsmötet. Årets Jazzfest med jazzriksdag går av stapeln den 5-7 maj i Sundsvall. Läs mer om programmet genom den här länken.

Värdskapet för den årliga jazzriksdagen utses efter att intresserade jazzföreningar i Sverige först nominerat sig själva. Ofta är ortens kommun med och arrangerar dagarna.

Kontaktperson på Svensk Jazz gällande Jazzfesten och Jazzriksdagen är Lisa Löfgren.

 

En fullspäckad jazzhelg är bakom oss och vi hoppas att du som deltog är lika glad som vi själva över att ha tagit del av den stora Jazzfesten. Nedan finns länkar till material som vi lovat (bifogas inte pga. filstorleken på framför allt presentationen).

Vi har laddat upp bilder i några album på Facebook. Har du själv bra bilder så ladda gärna upp dem själv eller skicka till oss så vi kan göra det!

  • Länk till bilder på Facebook (flera album)

Slutligen, vi är tacksamma om du tar dig någon minut att ge oss dina synpunkter - ris och ros - om den första Jazzfesten!


Bästa hälsningar

Jazzkontoret

p.s.

Nu har du dessutom tillgång till Orkester Journalens spellista från Jazzfesten. Du hittar den på Orkester Journalens Spotify-sida (eller genom deras Facebook-sida).


Pristagarna Svante Thuresson och Karin Hammar in action på galakonserten i Tonhallen, Sundsvall

Jazzfesten i Sundsvall är i full gång och i en fullsatt galakonsert i Sundsvall i går kväll (fredags) delades några av Sveriges största jazzpriser ut.

Årets jazzkanna - för nydanande insatser inom jazzmusiken – tilldelades i år trombonisten Karin Hammar, med motiveringen:

”Karin Hammar är en fantastisk ambassadör för trombonen och jazzen i Sverige genom sin orädda hållning till nya projekt, som bandledare, kompositör och solist i olika sammanhang. Hon är en internationellt firad jazzsolist, vars spelstil vilar tryggt på en lång tradition av både svenska och amerikanska föregångare, som hon tar vidare och utvecklar in i vår tid. Med rötterna i den melodiösa jazzen, och nära till både blues och bossa får hennes varma ton spelrum i det lågmälda, men intensiva universum som är hennes.” 

Basisten till årets eldsjäl- för personer som gjort jazzen stora tjänster och främjat jazzens utveckling och utbredning – tilldelas Elena Wolay, upphovsperson till klubben, skivbolaget och fanzinet ”Jazz är farligt”. Motiveringen:

”Priset Basisten till årets eldsjäl, tilldelas i år en person som använder djärva metoder för att hitta jazzdiggare - som kanske inte ens själva visste om att de var jazzdiggare. Med spets och djup, väl förankrade i både jazzens historia och nutid, och med ett civilkurage, som bygger broar mellan såväl genrer som människor, förkroppsligar hon i sina konsertproduktioner jazzens mod, envishet och obotliga nyfikenhet.”

Årets Lifetime Achievement – ett hederpris för en livslång insats för jazzmusiken – tilldelas sångaren Svante Thuresson. Motiveringen:

”Svante Thuresson är tveklöst Sveriges mest erfarne, mångsidiga och hyllade jazzsångare. Under en enastående karriär som tog fart redan i början av 1960-talet som medlem i Gals and Pals, har han gång efter annan överraskat publiken med nya artistiska grepp inom såväl jazz som visa och populärmusik. Han har varit en nyfiken och lyhörd generations- och genreöverskridare i en lång rad samarbeten med andra svenska artister.

Med omisskännlig röst, osviklig timing och känsla för de olika sorters repertoar han tagit sig an, har han blivit en förebild för många sångare och musiker i Sverige, och en artist som en bred publik tagit till sitt hjärta.”

Under galan i Tonhallen i Sundsvall utdelades också Orkester Journalens pris Gyllene Skivan - årets bästa skiva - till Ellen Andersson QuartetLäs mer här.

För mer information eller närmare kontakt: Lisa Löfgren, telefon 073-782970, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Länk till foton tagna vid galakonserten! (Fria att använda!)

Jazz-Sverige har saknat en mötesplats där alla organisationer och aktörer får chansen att mötas. Den 5-7 maj är det premiär i Sundsvall för Jazzfesten, en helg fylld av möten, musik, inspiration och - prisutdelning. Allting tv-produceras och sänds live på nätet.

Jazzfesten inleds med en fullspäckad galakväll, som livesänds direkt på Svensk Jazz Youtubekanal. Här presenteras mångfalden i svenskt jazzliv och på scen står Norrbotten Big Band med Nils Landgren, Isabella Lundgren, Svante Thuresson, Susanna Risberg Trio, Linda Pettersson, Jonas Kullhammar, Georg och Sarah Riedel, Staffan Svensson och Harald Svensson Duo, Miriam Aïda Quatro Janelas, Grace Kelly med flera.

Under fredagens galakväll i Tonhallen i Sundsvall delas också några av jazzens största utmärkelser ut. Vi får under kvällen reda på vem som får motta årets Jazzkanna – för nydanande musikerinsatser, årets eldsjälspris Basisten – för att ha främjat jazzens utveckling och utbredning, Lifetime Achievement – hederspris för livslång insats inom jazzmusiken samt Orkester Journalens hedervärda utmärkelse Gyllene Skivan – årets bästa svenska jazzskiva.

Och intresset är stort, både bland regionens invånare och jazz-Sverige: Till jazzgalan finns bara ett fåtal biljetter kvar och anmälda branschföreträdare är drygt 200 personer – konsertarrangörer, musiker, producenter och skivbolag.

Helgen innefattar förutom gala, ett aktuellt seminarieprogram med jazzen i fokus, en massa jazz på stan, tid för branschmöten och avslutningsvis riksförbundet Svensk Jazz årsstämma.

Här finns pressfoton att ladda ner!

Vill du veta mer? Kontakta Lisa Löfgren, telefon 08-4071741, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Fredrik Norén, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Staffan Nilson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Jazzfesten är en rejäl utveckling av riksförbundet Svensk Jazz årliga samling Jazzriksdagen. Samarbetet täcker för första gången in de flesta jazzorganisationer och aktörer i Sverige. Jazzfesten arrangeras av Svensk Jazz i nära samarbete med Musik Västernorrland. Övriga samarbetsparter är Kultur i Väst, Musik i Syd, NorrlandsOperan, Norrbottensmusiken, Kulturutveckling Region Gävleborg, Vara Konserthus, Kultur i Halland, Länsmusiken i Stockholm, Estrad Norr, Västmanlandsmusiken, Musik i Blekinge, Kulturens Bildningsverksamhet och Musikalliansen.

Det närmar sig! I år utökas Jazzriksdagen med en hejdundrande gala och blir Jazzfesten - en mötesplats för hela jazz-Sverige under en inspirerande helg! 

Idag när vi stängde anmälan, var vi dubbelt så många som vanligt anmälda till den stora jazzfesthelgen! Tillsammans med Svensk Jazz medlemmar, regionala och nationella samarbetsparter, föreläsare och medverkande musiker blir vi nästan 200 personer!

Den 5-7 maj ses vi i Sundsvall för mingel och möten, mat och musik, seminarier, utställare och workshops.

Helgen inleds med en jazzgala i Tonhallen den 5 maj.
Medverkande artister är Norrbotten Big Band med Nils Landgren, Svante Thuresson, Linda Pettersson, Georg och Sarah Riedel, Susanna Risberg Trio, Staffan Svensson och Harald Svensson, Miriam Aida, LSD, Grace Kelly och Amanda Sedgwick m.fl.

Inom kort skickar vi ut detaljerad information, men så här ser helgens program ut i korthet:
Fredag 5 maj: 14.30 - 16.15 Registrering och incheckning. Speed-dating, middag, jazzgala och efterhäng.
Lördag 6 maj: Seminarier och workshops, utställare, jazz på stan, middag och konsert på E-street (Jazzklubben Sundsvall).
Söndag 7 maj: Jazzriksdagen (Riksförbundet Svensk Jazz årsmöte för medlemmar) och möjlighet till egna möten. Slut ca: 13.00. 

Nu är alltså anmälan stängd för delegater på Jazzfesten, men det går fortfarande att köpa biljetter till fredagens galakväll (även om vi har hört att parkettplatserna börjar ta slut!) - det gör du direkt på jazzfesten.se

Vid frågor kontakta projektledare Lisa Löfgren Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tel: 08-407 17 41

Till medlemmar i Svensk Jazz: Här hittar du årsmöteshandlingarna!

Nu börjar de första årsmöteshandlingarna inför Jazzriksdagen (under Jazzfesten i Sundsvall) läggas upp i vår årsmötes-mapp på hemsidan. Just nu ligger styrelsens förslag till stadgeändringar på plats. Välkommen in att ta del!

Länk till våra dokument! (Välj "Jazzriksdagar", "2017 Sundsvall" och till sist "Årsmöteshandlingar")